Η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία προσπάθησε για μία ακόμη φορά σήμερα να διαλύσει τις κινητοποιήσεις κατά του υγειονομικού πάσου και των περιορισμών λόγω της πανδημίας covid-19 που πραγματοποιούνται στο Ουέλινγκτον εδώ και τρεις εβδομάδες, καταστρέφοντας τον αυτοσχέδιο καταυλισμό των διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο και απομακρύνοντας οχήματα.
Πολλές φωτιές ξέσπασαν μεταξύ των σκηνών που έχουν τοποθετήσει οι διαδηλωτές λίγα μέτρα από το κτίριο του κοινοβουλίου, προτού τις σβήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να απομακρύνουν από το σημείο όλους τους διαδηλωτές.
«Ήταν μια επίθεση εναντίον της αστυνομίας, ήταν μια επίθεση εναντίον του κοινοβουλίου μας, ήταν μια επίθεση εναντίον των αρχών μας και ήταν λάθος», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού νωρίτερα είχε επισημάνει ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις.
Οι διαδηλωτές είχαν πολλές ευκαιρίες να φύγουν, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις τροφοδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας.
Εμπνεόμενοι από τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών στον Καναδά κατά του υγειονομικού πάσου και των περιοριστικών μέτρων, εκατοντάδες διαδηλωτές στη Νέα Ζηλανδία έχουν αποκλείσει εδώ και εβδομάδες τους δρόμους με φορτηγά, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ έχουν ξεσπάσει και σποραδικές ταραχές.
Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι 60 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και ότι «κέρδισε αρκετό έδαφος» στην προσπάθειά της να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, επεσήμανε η ίδια πηγή.
Όμως αν και κάποιοι διαδηλωτές μάζεψαν τα πράγματά τους και αποχώρησαν από τον χώρο μπροστά από το κοινοβούλιο, άλλοι αντιστάθηκαν ρίχνοντας μπουκάλια γεμάτα με νερό, πυροσβεστήρες και καρέκλες εναντίον των αστυνομικών, φωνάζοντας και υβριστικά συνθήματα.
Οι αρχές προειδοποίησαν μέσω μεγαφώνων ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν επειδή έχουν εισέλθει παράνομα στον χώρο του κοινοβουλίου. Επίσης χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον κάποιων διαδηλωτών.
Αρχικά οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία κατά του υγειονομικού πάσου, όμως αργότερα εντάχθηκαν σε αυτή και άνθρωποι που αντιτίθενται εν γένει στους περιορισμούς που έχουν υιοθετηθεί λόγω της covid-19.
«Παλεύουμε για τον τρόπο ζωής μας. Θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να ορίζουμε τα σώματά μας», δήλωσε η Κέιτ Σίγκερτ που δεν έχει εμβολιαστεί και έχει χάσει τη δουλειά της για τον λόγο αυτό.
Μια χώρα πέντε εκατομμυρίων, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στη χώρα έχουν καταγραφεί λίγα περισσότερα από 118.000 κρούσματα και 56 θάνατοι, αριθμοί πολύ μικρότεροι σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Όμως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.
Περίπου το 95% όσων ανθρώπων μπορούν να εμβολιαστούν έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ