Προς παραίτηση μέσα στον Ιούνιο 20 γιατροί

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Χωρίς γιατρούς κινδυνεύει να μείνει το Νοσοκομείο Σερρών καθώς 20 γιατροί αρκετών ειδικοτήτων έχουν εκφράσει την πρόθεση να παραιτηθούν, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες.

Εν τω μεταξύ η πολύπαθη ειδικότητα των παθολόγων έχει από πέρσι αποψιλωθεί, αφού το 2023 ήταν 9 και φέτος έχουν μείνει μόνο 5, για 68 κρεβάτια. Κι όλα αυτά εν μέσω ειδικών καιρικών συνθηκών, για τις οποίες έχει ζητηθεί αυξημένη ετοιμότητα από όλες τις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή σε έναν οργανισμό 161 θέσεων είμαστε σήμερα που μιλάμε μόνον 88 γιατροί μαζί με τους 4 επικουρικούς», αναφέρει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης. «Οι παραιτήσεις βρίσκονται στα χέρια της Ένωσής μας, αλλά ακόμη δεν έχουν κατατεθεί. Επειδή κάναμε μια προσφυγή στον εισαγγελέα και εκείνος ξεκίνησε μία προανακριτική εναντίον του Νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και έκθεση ασθενών και γιατρών σε κίνδυνο, θέλουμε να δούμε πρώτα τι θα γίνει με αυτήν τη διαδικασία. Επίσης την επόμενη Τετάρτη η δήμαρχος Σερρών μας έχει καλέσει στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων από πλευράς Δήμου, για όλη αυτή την κατάσταση στο Νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαμιχάλη οι κινήσεις των γιατρών, δηλαδή το αν τελικά θα καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, θα καθοριστούν από το πως θα εξελιχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου. «Οι περισσότεροι κάνουμε 8, 9 και ακόμα και 11 εφημερίες το μήνα, κάτι που αποτελεί απόλυτη παραβίαση του νόμου. Οι δε αναισθησιολόγοι αλλά και γενικότερα οι γιατροί στη ΜΕΘ, μπορεί να έχουν κάνει και συνεχόμενα τετραήμερα εφημερίας». Αν συνεχιστεί η χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών οι παραιτήσεις σαφώς και θα κατατεθούν και μάλιστα σύντομα, δηλαδή μέσα στο μήνα, τονίζει ο κ. Παπαμιχάλης.  

 Εφημερεύει ένας παθολόγος για 68 κρεβάτια

Όσον αφορά τους παθολόγους ο κ. Παπαμιχάλης εξηγεί ότι από πέρσι τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησαν οι μετακινήσεις για το Νοσοκομείο της Δράμας, η Ένωση του Νοσοκομείου Σερρών είχε διαμαρτυρηθεί ότι αυτό επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις, οι οποίες και ξεκίνησαν στην συνέχεια.

«Είχαμε μία παραίτηση το Δεκέμβριο, μία το Φεβρουάριο, ενώ συνεχίζονται οι μετακινήσεις. Τις προηγούμενες μέρες παραιτήθηκαν άλλα δύο άτομα και αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική λειτουργεί με πέντε γιατρούς, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες. Να είναι δύο, όπως προβλέπεται, και πλέον εφημερεύει ένας για 68 κρεβάτια. Εκτιμούμε ότι υπάρχει μία κατάσταση που οδηγεί το Νοσοκομείο Σερρών και την παθολογική κλινική προς συνεχή υποβάθμιση. Και αυτή την κατάσταση θέλουμε να ανατρέψουμε». 

Share.
Exit mobile version