Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την υγεία

Μόλις στο 34% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Δραματικά στοιχεία για την υγεία σε εμπόλεμη ζώνη καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά άρθρα που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους, δηλώνει στο DailyPharmaNews, η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ κ. Ντόρα Ψαλτοπούλου. Η καθηγήτρια επισημαίνει ότι πλέον διεθνή ιατρικά επιστημονικά περιοδικά όπως το Τhe Lancet αλλάζουν μετά από δύο χρόνια μέσα σε λίγες μέρες τη θεματολογία τους, και από την πανδημία περνάνε στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις επιπτώσεις του στην επιβίωση, ταυτόχρονα όμως με τα νεότερα δεδομένα για τη νόσηση από κορονοϊό.

«Με διεθνή συστηματική ανάλυση φαίνεται ότι τελικά έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως από κορονοϊό, διπλάσια θνησιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις συγκριτικά με ό,τι έχει καταγραφεί στις επίσημες στατιστικές των χωρών» (κυρίως στην νότια Ασία και Μέση Ανατολή, βόρεια Αφρική, Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη).

Την ίδια ώρα όμως υπήρξε και δημοσίευση με θέμα: «Πώς να μειωθεί ο κίνδυνος της πυρηνικής απειλής στην ανθρωπότητα». Στο βραχύ αυτό άρθρο, που καταγράφει τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος και ολοκαυτώματος στην Ουκρανία, υπογραμμίζονται οι φρικτές επιπτώσεις της λανθασμένης χρήσης των πυρηνικών και η απόλυτη δέσμευση που πρέπει να έχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην αποφυγή χρησιμοποίησης αντίστοιχων όπλων». Όπως αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου δημοσιεύεται σειρά επιστημονικών άρθρων και μονογραφιών, με συνολικό τίτλο, «Η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία. Προτεραιότητες για την υγεία». Εξηγεί μάλιστα ότι η θεματολογία αφορά στην υγεία των παιδιών που είναι εγκλωβισμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία, στους κινδύνους των Ουκρανών πολιτών σε εμπόλεμες συνθήκες και σε μετατοπίσεις πληθυσμών, καθώς επίσης και στην εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή και τις επιπτώσεις της στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αξεπέραστα εμπόδια στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών από την βίαιη μετατόπιση πληθυσμών

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής υπάρχουν δέκα βασικά σημεία που σκιαγραφούν την παρούσα κατάσταση:

  1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 3.8 εκατομμύρια Ουκρανοί, που επηρεάζονται τώρα από τον πόλεμο, χρειάζονται υγειονομικές υπηρεσίες, και ειδικά ορισμένες κατηγορίες νοσημάτων είναι πάρα πολύ ευάλωτες στη φροντίδα τους. Μεγάλα θέματα αναφύονται για τις εγκύους, τα βρέφη και τα νεογνά, τα άτομα τρίτης ηλικίας ή τα άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και στην αντιμετώπιση τόσο των μεταδοτικών όσο και των χρόνιων μη – μεταδοτικών νοσημάτων, στην επείγουσα αντιμετώπιση νοσημάτων, αλλά και στην ψυχολογική υποστήριξη του πληθυσμού.
  2. Η βίαια μετατόπιση των πληθυσμών μπορεί να δημιουργήσει αξεπέραστα εμπόδια στη διάγνωση και θεραπευτική τους αντιμετώπιση, λόγω αδυναμίας μεταφοράς των ιατρικών τους αρχείων, αδυναμίας συνομιλίας στη γλώσσα υποδοχής, ή έλλειψης οικονομικής δυνατότητας. Το γεγονός ότι 7 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να εκτοπιστούν βίαια από την Ουκρανία προς τις γειτονικές ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χρήζει άμεσων αποφάσεων από τις χώρες υποδοχής, υγειονομικής αλλά και οικονομικής υποστήριξης για τις βασικές τους ανάγκες.

Ανύπαρκτες η δευτερογενής και τριτογενής περίθαλψη

  1. Στην αρχή του πολέμου, η Ουκρανία είχε 150.000 γιατρούς, 1630 νοσοκομεία και 10.000 σημεία πρωτογενούς περίθαλψης. Με τον πόλεμο, η πρωτογενής περίθαλψη έχει σοβαρά διαταραχθεί και η δευτερογενής και τριτογενής είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και στοχευμένες κυρίως στους τραυματίες πολέμου.
  2. Στην Ουκρανία το 2017, το 91% των θανάτων σημειώθηκε λόγω μη μεταδοτικών νοσημάτων, εκ των οποίων το 84% οφειλόταν σε καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο και χρόνια αναπνευστικά ή νευρολογικά νοσήματα. Γεγονός που σημαίνει ότι αυτά είναι τα συχνότερα νοσήματα, για τα οποία ο πληθυσμός χρειάζεται φροντίδα.
  3. Στην Ουκρανία σήμερα μόνο το 34% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, το οποίο τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο με την επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών, και την παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στα καταφύγια. Από την άλλη πλευρά, τόσο οι στρατοί της Ουκρανίας, όσο και της Ρωσίας αναφέρουν εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού άνω του 90%.
  4. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου βρίσκεται στο Κίεβο, και αδυνατεί να διατηρήσει τον λειτουργικό του ρόλο. Η έλλειψη ηλεκτρισμού και νερού, ή ελεύθερη μετακίνηση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο οδικό δίκτυο, κάνει τις θεραπευτικές προσεγγίσεις χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας αδύνατες να δοθούν, αλλά και απλής θεραπείας, χορήγησης οξυγόνου ή παραγώγων αίματος.

1500 παιδιά με καρκίνο στην Ουκρανία λαμβάνουν τώρα θεραπεία

  1. Τα παιδιά είναι ένας τεράστιος ευάλωτος πληθυσμός. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η υγεία και η επιβίωση των μη συνοδευόμενων παιδιών που φτάνουν σε άλλες χώρες. Επίσης, περισσότερα από 1500 παιδιά με καρκίνο στην Ουκρανία λαμβάνουν τώρα θεραπεία. Γνωρίζοντας ότι το 80% των παιδιατρικών καρκίνων είναι θεραπεύσιμοι, είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση του ΠΟΥ, μαζί με άλλους επιστημονικούς οργανισμούς, ώστε να βρεθούν διεθνώς οι φορείς αυτοί που θα φιλοξενήσουν και θα αναλάβουν τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
  2. Σύμφωνα με το «World Food Program», o πόλεμος αυτός, χειροτερεύει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, οδηγώντας άμεσα στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία.
  3. Στο επίσης δημοσιευμένο αυτές τις ημέρες επιστημονικό άρθρο του Lancet: “ Ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για πυρηνικό πόλεμο στην ανθρωπότητα” αναφέρεται το περιοδικό αυτό συγκεκριμένα στον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η απειλή για πυρηνική καταστροφή δημιουργεί τεράστιο άγχος και αγωνία, με κίνδυνο για λανθασμένες αποφάσεις σε κάθε επίπεδο: στρατιωτικό, πολιτικό, αλλά και στις αποφάσεις των απλών πολιτών.
  4. Στο άρθρο αυτό, υπενθυμίζονται οι καταστροφικές επιπτώσεις ενός πυρηνικού ολέθρου, που η ανθρωπότητα έχει ήδη ζήσει, και δεν πρέπει με κανένα τρόπο η εισβολή αυτή στην Ουκρανία, να μας οδηγήσει σε τέτοια μονοπάτια.

 

Share.
Exit mobile version