Listen to this article

Την ανάκληση τσουρεκιού με γέμιση πραλίνα φουντουκιού» αποφάσισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, καθώς μετά από δειγματοληψία του τροφίμου διαπιστώθηκε ότι περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για την συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των  Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα», προέβη σε  δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “Τσουρέκι με γέμιση πραλίνα  φουντουκιού – μικρές φάρμες του βουνού” με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 21/05/25 και αριθμό παρτίδας Lot 066A1, συσκευασίας καθαρού βάρους 480g. Το συγκεκριμένο  προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΑ. Μαρκοπούλου Μεσογαίας. 

Το προϊόν εξετάστηκε από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, καθώς στο ανωτέρω δείγμα διαπιστώθηκε να περιέχει την ουσία κουμαρίνη σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικό επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι η κουμαρίνη και πότε είναι επικίνδυνη

Η κουμαρίνη είναι μια ηπατοτοξική φυσική ένωση  και ένας φυσικός αρωματικός παράγοντας, που συναντάται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως τα φασόλια, η κανέλα, η λεβάντα, το γαρύφαλλο, σε πολλά χόρτα καθώς και σε βρώσιμους καρπούς όπως οι μαύρες σταφίδες, τα βερίκοκα, οι φράουλες και τα κεράσια.

Σε μεγάλες ποσότητες, θεωρείται ιδιαίτερα τοξική ουσία για το συκώτι και τον μεταβολισμό, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Στις ΗΠΑ, ήδη από το 1954, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε τη χρήση της κουμαρίνης ως πρόσθετο τροφίμων λόγω αναφορών για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η φυσική περιεκτικότητά της κουμαρίνης στα τρόφιμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1 mg ουσίας ανά κιλό σωματικού βάρους.

Share.
Exit mobile version