Την έντονη δυσαρέσκεια των νοσοκομειακών γιατρών προκαλούν οι αλλαγές που δρομολογεί η Αριστοτέλους με το υπό αρχόμενη διαβούλευση νομοσχέδιο για τα Νοσοκομεία.
Η διαβούλευση με ιατρικούς συλλόγους και εκπροσώπους νοσοκομειακών γιατρών θα έχει χρονοδιάγραμμα λήξης το καλοκαίρι. Μάλιστα το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αντιπροσωπείες της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ την Τετάρτη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης.
Για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ κάνει λόγο ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, και μέλος Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, Πάνος Παπανικολάου με δηλώσεις του στο DailyPharmaNews. Κάθε γιατρός θα πρέπει να είναι είτε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο Νοσοκομείο ή αμιγώς ιδιώτης στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, αναφέρει. Κάθε ενδιάμεση κατάσταση στην οποία ο ίδιος γιατρός απασχολείται ταυτόχρονα και σε δημόσιο νοσοκομείο και σε ιδιωτική κλινική δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποία τελικά πάντα καταλήγουν εναντίον των ασθενών, οι οποίοι υπόκεινται σε εκβιασμούς, υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολάου.
Στα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του
«Το πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η διατήρηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η παροχή δωρεάν δημόσιας και υψηλής ποιότητας περίθαλψης στους πολίτες και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Αντίθετα η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε προσλήψεις να κάνει, ούτε αξιοπρεπείς αμοιβές να δώσει. Αυτό που θέλει να κάνει και έγινε σαφές και από τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Πλεύρη, είναι να επιτρέψει την απασχόληση ιδιωτών γιατρών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία , να επιτρέψει και το αντίστροφο. Δηλαδή την απασχόληση γιατρών του ΕΣΥ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και να επιτρέψει την πραγματοποίηση ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του. Είναι σαφές ότι αυτό το σχέδιο από τη μία θα αποτελέσει ταφόπλακα σε κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, και από την άλλη είναι καταστροφικό «αντιστάθμισμα» της άρνησης της κυβέρνησης να δώσει αξιοπρεπείς αμοιβές στο υγειονομικό προσωπικό. Η ιδιωτική λειτουργία μοιραία θα αποβαίνει διαρκώς σε βάρος της δωρεάν λειτουργίας και τελικά θα γίνει πολύ γρήγορα μία πλήρης ιδιωτικοποίηση και κατάργηση κάθε έννοιας ΕΣΥ».