Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Η 11η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 1997 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Πάρκινσον, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νόσο του Πάρκινσον (EPDA) και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην υποστήριξη των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον και των φροντιστών τους, στην ενίσχυση της έρευνας και στην προώθηση καλύτερων υπηρεσιών υγείας και με κύριο στόχο την ενημέρωση και την καταπολέμηση του στίγματος που περιβάλλει τη νόσο.

Η νόσος πήρε το όνομά της από το Βρετανό γιατρό James Parkinson, ο οποίος πρώτος περίγραψε τα συμπτώματα της νόσου το 1817. Η αρχική ονομασία της νόσου ήταν «Τρομώδης Παράλυση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως το 2040, η νόσος Πάρκινσον που έχει ξεπεράσει σε συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Η νόσος προκαλείται από τη σταδιακή εκφύλιση των νευρικών κυττάρων στη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου, μειώνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή που παίζει κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της κίνησης.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν μυϊκή δυσκαμψία, τρόμο, βραδυκινησία και προβλήματα ισορροπίας. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται γενικά στη μία πλευρά του σώματος αργά με την πάροδο των ετών, αλλά η εξέλιξη μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, λόγω της ποικιλομορφίας της νόσου.

Επιπλέον, ο ασθενής με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να αναπτύξει και μη κινητικές εκδηλώσεις της νόσου όπως κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, διαταραχές μνήμης ή και γνωστική δυσλειτουργία.

Εκτιμάται ότι στο 25% των περιπτώσεων οι διαγνώσεις της νόσου του Πάρκινσον είναι λανθασμένες, γιατί υπάρχουν πολλά νοσήματα που μιμούνται τα συμπτώματά της κι έτσι, άλλοτε οι διαγνώσεις είναι ψευδώς θετικές και άλλοτε ψευδώς αρνητικές.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να καθυστερεί αποτελεσματικά ή να αντιστρέφει την πορεία της νόσου. Ωστόσο, η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η νόσος του Πάρκινσον στην Ελλάδα

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και η δεύτερη πιο διαδεδομένη νευρολογική πάθηση, μετά την νόσο του Αλτσχάιμερ, που επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο επιπολασμός της νόσου είναι περίπου 200 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού και η επίπτωση της είναι περίπου 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, αλλά αυτοί οι αριθμοί διαφοροποιούνται από τη μια περιοχή του κόσμου στην άλλη.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 άτομα ζουν με τη νόσο Πάρκινσον ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις.

Η ηλικία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, παρόλο που πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 10% των ατόμων που νοσούν είναι κάτω από 45 ετών.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε φυτοφάρμακα, το κάπνισμα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα ελληνικά νοσοκομεία νοσηλεύονται κάθε χρόνο 1.200 ασθενείς μετά από επιπλοκές της νόσου.


Exit mobile version