Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τέλος στις ανυπόστατες φήμες και τα σενάρια που συνδέουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού με τη γονιμότητα και προκαλούν σύγχυση και ανησυχίες προσπάθησε να βάλει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Σχολιάζοντας, «επιγραμματικά», όπως είπε η ίδια, το θέμα, αναφέρθηκε σε «τεκμηριωμένες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε από το ίδιο το εμβόλιο, αλλά ούτε και από τα αντισώματα που δημιουργεί όταν χορηγείται στις νεαρές γυναίκες».

Παραδέχτηκε ότι σε πολλές νεαρές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και νοσηλεύτριες, είχε δημιουργηθεί ένας προβληματισμός για τον εμβολιασμό. «Στο θέμα γονιμότητα και εμβόλιο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι τελείως αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις φάσεις», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πώς ξεκίνησαν τα σενάρια περί σύνδεσης του εμβολιασμού με τη γονιμότητα.

Όλα ξεκίνησαν όταν αρκετά παραπλανητικά δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής πρωτεΐνης (spike protein), που σχηματίζεται με τη λήψη του εμβολίου τεχνολογίας mRNA προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή εισβολή του ιού, με το σχηματισμό του πλακούντα.

Χρησιμοποιώντας επιστημονικούς όρους, όπως το συγκεκριμένο όνομα της πρωτεΐνης, το syncitin-1, τον πλακούντα, τα αντισώματα και την αποστείρωση, οι ψευδείς ισχυρισμοί που ακούγονταν σαν επιστημονικοί σύντομα θόλωσαν το τοπίο, χρησιμοποίησαν ελεύθερα τη μυθοπλασία και πέτυχαν το στόχο τους που δεν ήταν άλλος από την ανησυχία του κοινού και τη διασπορά της αμφισβήτησης.

Η πρωτεΐνη syncitin-1 είναι σημαντική για τον πλακούντα ώστε αυτός να παραμείνει προσκολλημένος στη μήτρα και να δράσει ως πηγή διατροφής και παροχής αίματος στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτή δεν είναι η spike protein, η πρωτεΐνη της Covid-19 ή SARSCoV 2.

Στις δύο πρωτεΐνες, εντοπίζονται κάποια  παρόμοια αμινοξέα, αλλά δεν είναι οι ίδιες πρωτεΐνες.  Τα αντισώματα που παράγονται κατά της πρωτεΐνης της Covid-19 δεν θα μπλοκάρουν τη syncitin-1.

Παρόλο που η πρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-COV-2 έχει κάποια κοινά αμινοξέα με τη syncitin-1, δεν είναι όχι μόνο ίδιες ούτε καν παρόμοιες, ώστε τα αντισώματα να αναγνωρίσουν και να αποκλείσουν αυτήν την κρίσιμη πρωτεΐνη του πλακούντα.

Έχει επανειλημμένα αναφερθεί ότι, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, υπήρχαν 23 συμμετέχουσες που έμειναν έγκυοι. Υπήρξε μία απώλεια εγκυμοσύνης, αλλά αυτό συνέβη σε μία συμμετέχουσα που έλαβε το εικονικό φάρμακο και όχι το εμβόλιο.

Η οξεία νόσος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των όρχεων

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οξείες μολύνσεις Covid-19 προκαλούν υπογονιμότητα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, υπήρξαν ενδείξεις ότι η οξεία ιογενής λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε ορχίτιδα ή φλεγμονή των όρχεων.
Η διαπίστωση δεν προκαλεί έκπληξη για την περίπτωση του SARS-CoV-2, καθώς και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως από παρωτίτιδα, ηπατίτιδα και από τον ιό Epstein-Barr (EBV), προκαλούνται ανάλογες φλεγμονές.

Επιπρόσθετα, στην αρχική έκθεση του FDA (στα τέλη του 2020) σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και τις συστάσεις και για τα δύο mRNA εμβόλια, περιλάμβανε εγκύους και θηλάζουσες, καθώς και γυναίκες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη, ως μέρος της ομάδας που θα συνιστούσαν να λάβει το εμβόλιο κατά τη φάση της αρχικής διάθεσής του σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο θέμα της ενημέρωσης και πάλι, σε σχέση με τη φημολογία που αναφέραμε, η κα Θεοδωρίδου δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «αποτελεί γεγονός ότι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας παράλληλα δύο επιδημίες. Την επιδημία της COVID-19 και την επιδημία της υπερβολικής πληροφόρησης, της υπερπληροφόρησης. Και οι δύο δημιουργούν φόβους, άγχος, ανασφάλεια.

Οι εμβολιασμοί πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη επιδημία της COVID-19. Για τη δεύτερη, όμως, ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε και να εφαρμόσουμε όλοι το “παν μέτρον άριστον”».

 

 

Share.
Exit mobile version