Ο κρύος καιρός σκοτώνει 20 φορές περισσότερους ανθρώπους από ότι ο ζεστός, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που αναλύει πάνω από 74 εκατομμύρια θανάτους, σε 384 σημεία, 13 χωρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θάνατοι που οφείλονται σε μέτρια ζεστό ή κρύο καιρό υπερβαίνουν σημαντικά εκείνους που προκύπτουν από ακραία κύματα καύσωνα ή ψύχους.

«Συχνά πιστεύεται ότι ο ακραίος καιρός προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων, ιδίως όταν πρόκειται για καύσωνες. Ωστόσο, τα ευρήματά μας, που βασίζονται στην ανάλυση της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων για θανάτους σχετικούς με τον καιρό, που έχει ποτέ συλλεχθεί, δείχνουν ότι, αντίθετα, οι περισσότεροι θάνατοι στην πραγματικότητα συμβαίνουν σε μέτρια κρύες ή μέτρια ζεστές μέρες, ιδίως τις κρύες» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας , δρ Antonio Gasparrini, από τη Σχολή Υγιεινής καιΤροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Τα στοιχεία των θανάτων αφορούσαν την περίοδο 1985-2012 σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, οι οποίες έχουν μια μεγάλη γκάμα κλιματολογικών συνθηκών. Περίπου το 7,7% όλων των θανάτων προκαλούνται από μη ιδανικές θερμοκρασίες. Το κρύο ευθύνεται για το 7,3% των θανάτων, ενώ η ζέστη μόνο για το 0,42%.

Οι ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για το λιγότερο από το 1% των θανάτων, ενώ οι μη ιδανικές αλλά όχι ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για το 7% των θανάτων, με το 6,7% αυτών να οφείλονται στο μέτριο κρύο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet.

 

Share.
Exit mobile version