Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του αποτελεί η δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς του να επιτελούν πέραν του ωραρίου τους ιδιωτικό έργο και να έχουν από κει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 28ου ετήσιου «Economist Government Roundtable», μία μόλις ημέρα πριν υπογράψει με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους την επίμαχη ΚΥΑ, με την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ανακόψει τη μεγάλη των γιατρών του δημοσίου φυγή, είτε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε σε χώρες τους εξωτερικού.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της απόφασης οι ιατροί και οδοντίατροι του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατ’ εξαίρεση όσοι υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία, Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», δύνανται σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης. 

Που μπορούν να εργάζονται εκτός ωραρίου οι γιατροί του ΕΣΥ

Ειδικότερα, δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος, τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι αυτές οι ιατρικές υπηρεσίες αποκλείεται να παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας.

Εξαιρούνται ωστόσο οι προσωπικοί ιατροί από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό.

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου υποβάλλονται στον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου ή τον Διοικητή της Υ.Πε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνάς Δεκεμβρίου και Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού.

Στις αιτήσεις προσδιορίζεται το είδος ή τα είδη της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα που ο αϊτών πρόκειται να ασκήσει. Η άδεια απασχόλησης έχει εξάμηνη διάρκεια. 

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας

α. Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

β. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όσον αφορά την ομαλή κατάρτιση του προγράμματος των εφημεριών δύναται, πριν τη χορήγηση της εν λόγω άδειας, να ζητείται η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, η οποία δεν είναι δεσμευτική.

γ. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολό των πράξεων του τμήματος. 

δ)Να μην τελεί ο αϊτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας πλην της κανονικής.

ε) Να μην τελεί ο αϊτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.

στ). Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%. Ως ελάχιστο όριο παραγωγικότητας ορίζεται το ισχύον κατά την υποβολή της πρώτης αιτήσεως για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου. Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του νοσοκομείου ή ο διοικητής της ΥΠΕ έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητας.

Πως θα ελέγχεται η μη τήρηση των όρων- Ποιες κυρώσεις θα επιβάλλονται

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων και τη διαπίστωση παραβάσεων είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο Διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, οι κατά τόπον αρμόδιες Περιφέρειες και οι κατά τόπον αρμόδιοι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους διενεργούν τακτικούςκαι έκτακτους ελέγχους, καθώς και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας. Στο πλαίσιο διενέργειας των ελέγχων, οι ελεγχόμενοι ιατροί υποχρεούνται να παρέχουν στους ελεγκτές τα στοιχεία που ζητούνται.Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές για την επιβολήκυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η παράβαση των όρων και των προϋποθέσεωνσυνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και συνεπάγεται

α. την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησής στον ιδιωτικό τομέα

με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου ή του Διοικητή της ΥΠΕ

β. την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου,

γ. την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον

συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως

δ. την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών,

ε. σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε  δύο χρόνια

στ. σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.

Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης ή οριστικής απώλειας του δικαιώματος επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης. Η επιβολή κύρωσης σύμφωνα με τα ανωτέρω λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού.

Share.
Exit mobile version