Επιμέλεια άρθρου: Ρούλα Σκουρογιάννη

Οι πρώτες διακοπές με το μωρό είναι μία ξεχωριστή αλλά και απαιτητική στιγμή για όλη τη νέα οικογένεια που μπορεί να σας γεμίζει άγχος αλλά με τη σωστή οργάνωση θα αποτελέσει μία αξέχαστη εμπειρία!

Σε αυτές τις διακοπές, τίποτα δεν πρέπει να μείνει στην τύχη του, από τον προορισμό και τις συνήθειες στη θάλασσα, μέχρι τα ρουχαλάκια και μικροπράγματα του μωρού σας και όλα εκείνα τα απαραίτητα που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη λίστα που καλό είναι να αρχίσετε να φτιάχνετε ημέρες πριν την αναχώρηση.

Στο κείμενο που ακολουθεί, η Παιδίατρος, Πόπη Κουλουφάκου-Γρατσία, παραθέτει μικρές χρηστικές συμβουλές, που θα βοηθήσουν κάθε νέα μαμά και μπαμπά να απολαύσει και να χαρεί, χωρίς άγχος, τις πρώτες διακοπές με το μωρό.

Ο προορισμός: Οι διακοπές με ένα μικρό βρέφος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς κάθε στιγμή προέχει η ασφάλεια και η προστασία του. Οι νέοι λοιπόν γονείς είναι σημαντικό να επιλέξουν έναν προορισμό εύκολα προσβάσιμο, κατά προτίμηση κοντινό στη μόνιμη κατοικία τους, όπου θα διαθέτει πρόσβαση σε δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο: Η μετακίνηση του μωρού πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή και ασφάλεια. Το αυτοκίνητο, σας παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς πολλών (πολλών) αποσκευών που είναι απαραίτητες στο πρώτο ταξίδι του μωρού σας. Ακόμα, μπορείτε να κάνετε συχνές στάσεις ,ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τις περισσότερες φορές τα μωρά το λατρεύουν ,καθώς τα νανουρίζει! Ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του μωρού υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παιδικού καθίσματος. Ειδικά προστατευτικά σκιάδια για τον ήλιο τοποθετούνται στα πίσω παράθυρα, ενώ φροντίστε ώστε η θερμοκρασία να είναι ευχάριστη, ας μην ξεχνάτε ότι τα μωρά ζεσταίνονται και αφυδατώνονται εύκολα. Το ταξίδι καλό είναι να γίνεται με τον ένα γονέα στο πίσω κάθισμα προκειμένου να ανταποκριθεί έγκαιρα στις ανάγκες του βρέφους.

Προσοχή: Ποτέ το μωρό στην αγκαλιά-ακόμη κι αν πρόκειται για τη συντομότερη απόσταση!

Οι αποσκευές: Η μανούλα που θα πρωτοδοκιμάσει να φτιάξει τη βαλίτσα με τα «απολύτως απαραίτητα» του μωρού, θα αναπολήσει τις μέρες που ταξίδευε με ένα μικρό σακ βουαγιάζ προς άγνωστη κατεύθυνση!  Πολύ απλά, επειδή τώρα είναι απαραίτητος o προγραμματισμός, ώστε να καλύψετε όλες τις βρεφικές ανάγκες! Η παιδική βαλίτσα πρέπει να περιέχει έναν ικανοποιητικό αριθμό από ζιπουνάκια, φορμάκια και σεντονάκια καθώς λερώνονται με εκπληκτική ταχύτητα.

Πάνες σωστού μεγέθους, αδιάβροχα πανάκια, πετσετούλες, βρεφικό σαμπουάν και κατ εξαίρεση, μωρομάντιλα. Παρόλο που δεν προτιμώνται για τη βρεφική περιποίηση καθώς είναι υπεύθυνα για ερεθισμούς, είναι κάποιες φορές προτιμότερα από το να αλλάξετε το μωρό σε «βρώμικο»  εξωτερικό περιβάλλον.

Το φαρμακείο: Φροντίστε πάντα να έχετε μαζί σας: θερμόμετρο, σύριγγες μιας χρήσεως, αποστειρωμένες γάζες, αυτοκόλλητες γάζες, βαμβάκι, αμπούλες φυσιολογικού ορού, καθαρό οινόπνευμα, αντιπυρετικό σιρόπι και φάρμακα κατά περίπτωση, ανάλογα με το ιστορικό και τις πιθανές αλλεργίες του μωρού. Σε όλες τις περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας εάν χρειαστεί να χορηγήσετε οποιοδήποτε φάρμακο. Να έχετε πάντα μαζί σας το ιατρικό ιστορικό του παιδιού και το βιβλιάριο υγείας του.

Ο θηλασμός: Εάν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά, συγχαρητήρια! Όπως ήδη ξέρετε, κάνετε ένα μεγάλο δώρο στο μωρό σας και σε εσάς τις ίδιες, και θα διευκολυνθείτε πολύ το διάστημα των διακοπών καθώς δεν έχετε να ανησυχείτε για την αποστείρωση, την προετοιμασία και τη μεταφορά γάλατος στη σωστή θερμοκρασία. Φροντίστε να έχετε μαζί σας οτιδήποτε σας εξασφαλίζει άνετο θηλασμό, κατάλληλα ρούχα και στηθόδεσμους, καθώς και επιθέματα στήθους, θηλές σιλικόνης, εάν τις χρησιμοποιείτε, και το μαξιλαράκι θηλασμού που πιθανά να έχετε, προκειμένου να μην αλλάξετε τις συνήθειες του βρέφους σας.

Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα θήλαστρο, καθώς και όλα τα απαραίτητα για το πλύσιμο και την αποστείρωση του και επίσης ένα βρεφικό γάλα σε σκόνη, για την περίπτωση που νιώσετε ότι δεν έχετε επαρκές γάλα.

Η σίτιση με «ξένο» γάλα: Εάν χορηγείτε στο μωρό σας βρεφικό γάλα, πρέπει να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα για την προετοιμασία και την χορήγησή του. Ικανοποιητική ποσότητα συσκευασιών γάλατος-περισσότερο απ΄όσο περιμένετε ότι θα χρειαστείτε, μπιμπερό, ψήκτρα και υγρό καθαρισμού, βραστήρα, αποστειρωτή, θερμός νερού.

Η στερεά τροφή: Εάν το μωράκι σας είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών έχετε να μεριμνήσετε και για τη στερεά τροφή εκτός από τη φροντίδα για το γάλα του. Το ιδανικό είναι να έχει η ίδια η μητέρα τη δυνατότητα παρασκευής του βρεφικού γεύματος. Προμηθευτείτε λοιπόν φρέσκα φρούτα και λαχανικά-που είναι σε αφθονία το καλοκαίρι- και φρέσκο κρέας, καθώς και ισοθερμικό ψυγειάκι για την ασφαλή μεταφορά του γεύματος.

Προσοχή: Υπάρχουν ξενοδοχειακές δομές και εστιατόρια που δίνουν τη δυνατότητα αλεσμένου βρεφικού γεύματος ή φρέσκιας φρουτόκρεμας.  Σκεφτείτε το πολύ καλά πριν το κάνετε. Η παρασκευή βρεφικού γεύματος είναι μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη σχολαστικότητα καθώς είναι πολύ εύκολο να έρθει η βρεφική τροφή σε επαφή με «μολυσμένο» πάγκο κουζίνας, μαχαίρι κοπής ή μιξεράκι και, επίσης, μπορεί το κρέας, κυρίως το κοτόπουλο, να μη βράσει καλά, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μικροβιακής γαστρεντερίτιδας.

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στην άκριτη και χωρίς μέτρο χορήγηση έτοιμων, βρεφικών μικρογευμάτων, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και απλά σάκχαρα.

Ο ήλιος:

Τα βρέφη και κυρίως τα μικρά βρέφη, έως 6 μηνών, δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο καθώς η ακτινοβολία του είναι ιδιαίτερα βλαπτική για το βρεφικό οργανισμό. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο η απευθείας έκθεση αλλά και  η πολύωρη παρουσία ενός μικρού βρέφους κάτω από μια ομπρέλα στην παραλία ή κάτω από έναν ίσκιο, μπορεί να είναι επίσης επιβλαβής για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση του μωρού στον ήλιο, ντύστε το με όσο γίνεται δροσερότερα, βαμβακερά ρούχα που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του, φορέστε του πλατύγυρο καπελάκι  και χρησιμοποιείστε το προστατευτικό κάλυμμα ή ομπρελάκι του καροτσιού.

Για τις εξόδους και τις μετακινήσεις σας προτιμήστε τις ώρες πριν τις 10:00 το πρωί ή μετά τις 16:00 το απόγευμα.

Για τα μεγαλύτερα μωρά άνω των 6 μηνών, στις ακάλυπτες περιοχές του σώματός τους εφαρμόστε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και φυσικά φίλτρα, τουλάχιστον 20min-30min πριν την έκθεση και ανανεώστε το συχνά. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια και το στόμα.

Η θάλασσα: Για τα μπάνια του μωρού σας επιλέξτε μια ήσυχη παραλία, με όσο γίνεται καθαρότερα νερά. Φορέστε του καπελάκι, μπλουζάκι και αντιηλιακό ανάλογα με την ηλικία του και μην το αφήσετε στο νερό για περισσότερα από 10-15min. Διαλέξτε το κατάλληλο σωσιβιάκι για την ηλικία και τα κιλά του και μπείτε στη θάλασσα μαζί του, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο του γεύμα. Μην αφήσετε ποτέ το μωρό σας χωρίς επίβλεψη ενηλίκου στη θάλασσα ή στην παραλία και μην μπείτε ποτέ στο νερό με το μωρό στην αγκαλιά χωρίς σωσίβιο. Φροντίστε η θερμοκρασία του νερού να είναι καλά ανεκτή από το μωρό, καθώς τα βρέφη παγώνουν εύκολα και βάλτε το στη θάλασσα σταδιακά και αργά, ξεκινώντας από το βρέξιμο ποδιών και χεριών. Μετά το μπανάκι σκουπίστε τα καλά και φορέστε του στεγνά ρουχαλάκια. Μην το αφήνετε στον ήλιο για να στεγνώσει! Εάν το μωρό δείχνει να δυσαρεστείται από την επαφή του με το νερό και να γκρινιάζει, μην επιμείνετε και ξαναπροσπαθήστε μιαν άλλη φορά.

Η ζέστη:Tα μωρά αφυδατώνονται πολύ εύκολα, έτσι οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Για τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, πριν την εισαγωγή των στερεών τροφών και νερού, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η ενυδάτωσή τους γίνεται αποκλειστικά μέσα από τη λήψη γάλατος, οπότε μη διστάσετε να τα ενυδατώσετε ταίζοντας τα συχνά, ακόμη κι αν αυτό ξεφεύγει από τις συνήθεις ώρες ταίσματός τους, τηρώντας  πάντα τους κανόνες αποστείρωσης. Για τα βρέφη άνω των 6 μηνών, δώστε εκτός από γάλα, νερό και φρούτα. Φορέστε τους ελαφρά, βαμβακερά ρούχα και φροντίστε ώστε να βρίσκονται σε ευχάριστο, δροσερό περιβάλλον, ενώ μπορείτε να τα κάνετε μπανάκι πολλές φορές την ημέρα.

Τα κουνούπια: Το καλοκαίρι όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα εάν δεν υπήρχαν τα κουνούπια, τα οποία αποτελούν πρόβλημα για μικρούς και μεγάλους, πολύ περισσότερο για ένα μικρό βρέφος. Προστατέψτε το περιβάλλον φύλαξης του μωρού σας με προστατευτικές σήτες σε πόρτες και παράθυρα-όπου αυτό είναι εφικτό-και την χρήση κουνουπιέρας που εφαρμόζεται με προσοχή τόσο στο βρεφικό καροτσάκι, όσο και στο κουνάκι. Φορέστε στο μωρό σας δροσερά ρούχα που ωστόσο δεν αφήνουν τελείως ακάλυπτα τα χέρια και τα πόδια του. Η χρήση  εντομοαπωθητικού θα ήταν καλό να αποφεύγεται έως την ηλικία του ενός έτους. Τα χημικά εντομοαπωθητικά απαγορεύονται, ενώ αυτά που έχουν ως βάση αιθέρια έλαια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όχι σε απευθείας επαφή με το βρεφικό δερματάκι. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για την καλύτερη αντικουνουπική προστασία ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας.

Οι πρώτες διακοπές με το μωρό σας μπορεί να είναι μια αλησμόνητη και διασκεδαστική εμπειρία, αρκεί να γίνουν με προγραμματισμό και οργάνωση. Μη διστάσετε να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας οτιδήποτε σας αγχώνει και σας προβληματίζει.Καλές διακοπές!

*Πόπη Κουλουφάκου-Γρατσία, MD, MSc Παιδίατρος

Share.
Exit mobile version