Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, στον τομέα των δεξιοτήτων επικοινωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας που αφορούν τις ανάγκες γιατρών και νοσηλευτών για ζητήματα που σχετίζονται με την επικοινωνία της υγείας και τη σχέση επαγγελματιών υγείας-ασθενών. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκό συμπόσιο με θέμα «Επικοινωνία της Υγείας: Εκπαίδευση, προκλήσεις και δυνατότητες για τον Επαγγελματία Υγείας», το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, συμμετείχαν 702 επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος “Health Communication Training for Health Professionals, H-Com”.

Ειδικότερα, οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα δηλώνουν σε ποσοστό μόλις 38,6% ότι έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση στην επικοινωνία της υγείας (κυρίως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αυτό σε εξαιρετικά περιορισμένο επίπεδο). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 72%, ενώ στη Γερμανία και την Ισπανία 66,7%. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της καθημερινής κλινικής πρακτικής.

Τα θέματα για τη διαχείριση των οποίων απαιτούνται επιπλέον δεξιότητες και κατάρτιση από τους γιατρούς είναι η διαχείριση συναισθημάτων άγχους, απογοήτευσης ή φόβου των ασθενών και η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων.

Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν ότι τα βασικότερα εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία τους με τους ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ο φόρτος εργασίας, η κόπωση, ο περιορισμένος χρόνος, τα γλωσσικά εμπόδια και η έλλειψη κατάρτισης σε δεξιότητες επικοινωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι 9 στους 10 δέκα επαγγελματίες υγείας θεωρούν απαραίτητη την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι η δυνατότητα κατάρτισης θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην περιορίζεται στον βασικό κύκλο σπουδών.

«Η επικοινωνία στον τομέα της υγείας έχει αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο μέρος της κλινικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και του ασθενούς» ανέφερε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Πρόσθεσε ότι ξεκινά μία μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Share.
Exit mobile version