Ο κ. Ραγκούσης τόνισε στο διαδικτυακό συνέδριο Evidence Based Healthcare Online Conference “The Covid-19 Case” τον σημαντικό ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν έλλειψε τίποτα καθώς η βιομηχανία μπόρεσε να παρέχει όσα φάρμακα και φαρμακευτικά υλικά απαιτήθηκαν από την κρίση.  «Διασφαλίσαμε την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ κάποια προβλήματα που εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες προκάλεσαν προβληματισμό», διευκρίνισε.

Πέρα από τα φαρμακευτικά προϊόντα υπήρξαν φαρμακευτικές εταιρείες που παρήγαγαν απολυμαντικά για τα οποία υπήρξε μεγάλη ανάγκη, όπως είπε. Έδωσε έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη έχει υιοθετηθεί ένα μοντέλο όπου όλες οι ερευνητικές ομάδες συνεργάζονται, ένα μοντέλο που επιταχύνει την έρευνα. Παράλληλα, όπως ανέφερε, είναι γνωστό ότι 9 φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι η ασφάλεια και η υγεία των εμβολιαζόμενων είναι η προτεραιότητας τους

Δυστυχώς πρόσθεσε ότι υπάρχουν μειωμένοι πόροι για την υγεία και το φάρμακο λόγω της δεκαετούς κρίσης ενώ υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. «Πώς θα καλυφθούν αυτές όταν ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ο ίδιος που ήταν και στην βαθύτερη περίοδο της κρίσης; « αναρωτήθηκε.  Δεν έχει λογική να είναι ίδια η δαπάνη για επτά χρόνια. Τόνισε ακόμη την ανάγκη μιας συμφωνία συνυπευθυνότητας και να τεθεί ένα όριο πάνω από το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη και το κράτος για την όποια υπέρβαση που τώρα καλύπτουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να αναλώνεται σε μια τακτική αναδιανομής του κόστους, επισήμανε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην συνταγή επιτυχίας της πρώτης περιόδου η οποία συνίσταται στο ότι ακούγαμε τους ειδικούς. Ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις στο υπουργείο Υγείας. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι αυτή που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άυλη συνταγογράφιση, ενώ το ίδιο απαραίτητη είναι και η τηλεϊατρική.  Χρειάζεται ακόμη οργάνωση των υποδομών για την πραγματοποίηση των επερχόμενων εμβολιασμών.

«Ας μην αντιμετωπίζουμε το μέλλον με τα κριτήρια της περιόδου της κρίσης. Πρέπει  να οργανώσουμε ένα άρτιο σύστημα υγείας», είπε ολοκληρώνοντας.

 

Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Abbvie και Pfizer και υποστηρικτής του συνεδρίου η Siemens Healthineers.

Share.
Exit mobile version