Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Κάθε χρόνο ο μήνας Οκτώβριος σηματοδοτεί την έναρξη συνταγογράφησης και χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου με κύριο στόχο την προφύλαξη από τις σοβαρές επιπλοκές της εποχικής γρίπης τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες με επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Φέτος, για πρώτη χρονιά στη χώρα μας η έναρξη χορήγησης του αντιγριπικού εμβολιασμού θα λάβει χώρα ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, με τα δύο εμβόλια να δύναται να χορηγηθούν στον ίδιο χρόνο, βάσει του διαφορετικού μηχανισμού ανοσοποίησης. Όμως επειδή πιθανή εμφάνιση πυρετού, μυαλγιών, αρθραλγιών και ήπιας κακουχίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συγχορήγησης, συνιστάται σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, ο αντιγριπικός εμβολιασμός να απέχει χρονικά από τον εμβολιασμό του νέου κορονοϊού, περίπου δέκα με δεκαπέντε ημέρες, με κύριο γνώμονα, όπως αναφέρει στο DailyPharmaNews, την αποφυγή αθροιστικών παρόμοιων συμπτωμάτων.

Αναγκαίος όσο ποτέ ο εμβολιασμός της γρίπης για να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του προηγούμενου έτους, η καταγραφή της εποχικής γρίπης και κυρίως των βαρέων μορφών αυτής, κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά νόσησης και θανάτων κυρίως στη γηραιά ήπειρο. Βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην συγκεκριμένη συνθήκη, λέει η πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», αποτέλεσαν τα υψηλά ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού, η διευρυμένη χρήση μάσκας, ο περιορισμός των κοινωνικών συναθροίσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η τηλεργασία και γενικότερα μέτρα τα οποία ελήφθησαν στο πλαίσιο συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων έναντι της πανδημίας. «Αλλά και η ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών ότι η συλλοίμωξη δύο αναπνευστικών ιών οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση στον ανθρώπινο οργανισμό, λειτούργησε ως καταλυτικός παράγοντας για την κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού προστασίας έναντι του ιού της γρίπης. Φέτος που τα μέτρα προστασίας έναντι του Sars-Cov-2 φθίνουν, όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, μία επιπλέον παγκόσμια επιστημονική πρόκληση είναι η αποφυγή της «δίδυμης» πανδημίας. Δηλαδή να μην δημιουργηθούν οι πρόσφορες εκείνες συνθήκες, όπου τα ποσοστά συλλοίμωξης κορονοϊού και εποχικής γρίπης να προκαλέσουν υγειονομική συμφόρηση, στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας, εκτοξεύοντας την ανάγκη για χρήση υπηρεσιών υγείας σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και κατάρρευση των συνολικότερων παροχών του συστήματος υγείας». Προκειμένου να αποτραπεί μία δίδυμη πανδημία, τονίζει η Δρ. Τσικρικά, θα πρέπει να προβλεφθεί επαρκής αριθμός εξεταστικών τεστ που να αφορούν στην πρώιμη ανίχνευση και διαφοροδιάγνωση του νέου κορονοϊού και των στελεχών της γρίπης με άμεση και εύκολη διάθεση, χαμηλού κόστους στον γενικό πληθυσμό.

Αναγκαίο το εμβόλιο της γρίπης για το σύνολο του πληθυσμού

«Τα αντιγριπικά εμβόλια περιέχουν στη σύστασή τους στελέχη σύμφωνα με τους ανιχνεύσιμους υπο-ορότυπους του προηγούμενου έτους όπως αυτά ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Δυστυχώς, η μειωμένη κυκλοφορία των στελεχών της γρίπης την περασμένη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο ίσως επηρεάσει την ανοσιακή μνήμη του οργανισμού, έναντι στην εποχική γρίπη, συνθήκες που καθιστούν αδήριτη ανάγκη την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και στα άτομα κάθε ηλικίας που συμμετέχουν σε δραστηριότητες συγχρωτισμού. Πιο αναλυτικά, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, καταστήματα κράτησης), καθώς και οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, ανήκουν στις εμβολιαστικές ομάδες κατά προτεραιότητα».

Άτομα με covid, που δεν έχουν εμβολιαστεί για γρίπη, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών

Στο καίριο ερώτημα αν ο αντιγριπικός εμβολιασμός επηρεάζει τη δυναμική της πανδημίας ή και το αντίστροφο, η κ. Τσικρικά απαντά: Αν και η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνεχώς νέα δεδομένα και πιθανούς μηχανισμούς συσχέτισης κοινών «ανοσολογικών μονοπατιών» και παράλληλης «προστατευτικής δράσης», έχουν ανακοινωθεί επιστημονικά δεδομένα μελετών, τα οποία αναφέρουν ότι τα άτομα που πάσχουν από λοίμωξη covid, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. «Σε μία πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό «Plos Οne», όπου μελετήθηκαν συνολικά 74.754 ασθενείς, φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι για την εποχική γρίπη πάσχοντες από covid 19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 20% να εισαχθούν σε ΜΕΘ, κατά 58% να διαγνωσθούν με αγγειακό εγκεφαλικό και κατά 40% να εμφανίσουν επεισόδιο φλεβοθρόμβωσης. Στο άμεσο χρονικό διάστημα και διανύοντας την περίοδο της εποχικής γρίπης, η επιστημονική κοινότητα αναμένει και επόμενες μελέτες να δημοσιεύσουν τα συμπεράσματα τους, για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων». Η ρήση του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» μοιάζει να είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καταλήγει η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, υπογραμμίζοντας ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη νίκη της επιστήμης, όχι μόνο έναντι των λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και έναντι των προκαταλήψεων και της συνωμοσιολογίας. 

 

Share.
Exit mobile version