Σ. Λουκίδης: Πολύ λιγότερες οι αιτήσεις αντιικών για κόβιντ σε σχέση με πέρσι – Σε έξαρση η γρίπη.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές για το κύμα κακοκαιρίας, που άρχισε να επελαύνει από χθες στην βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη αποστείλει οδηγίες για επιχειρησιακή ετοιμότητα στις διοικήσεις των υγειονομικών δομών που βρίσκονται σε περιοχές που ενδέχεται να πληγούν. Την ίδια ώρα το 2025 έχει μπει με φουλ της γρίπης και  το αποτύπωμα των γιορτών είναι ήδη εμφανές στην κοινότητα, γεγονός που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενο, λόγω αυξημένου συγχρωτισμού τις προηγούμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα θα υπάρξει αύξηση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η  αποκλιμάκωση προσδιορίζεται χρονικά  μετά τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου. Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ η θετικότητα των αναπνευστικών ιώσεων παρουσιάζεται αυξημένη με τη γρίπη να κατέχει τα ηνία και να παρουσιάζει σημαντική άνοδο από την περασμένη εβδομάδα. Αύξηση καταγράφει στη θετικότητα και ο Sars COV2 , σε αντίθεση με τον RSV, του οποίου η  θετικότητα τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Υπερπληρότητα στο Αττικόν – Σημαντικά περισσότερες από πέρσι οι προσελεύσεις

Πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε σχεδόν  2000 αιτήσεις ημερησίως για αντιικά  τις καθημερινές και 600-700  τα Σαββατοκύριακα, ενώ φέτος οι αιτήσεις τις καθημερινές φτάνουν τις 650 και τα Σαββατοκύριακα τις 200 δηλώνει στο DailyPharmaNews o καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της ΕΠΕ και επικεφαλής  της  Επιτροπής Εξέτασης  Αιτήσεων Χορήγησης  Αντιικων Φαρµάκων για COVID,  Στέλιος Λουκίδης. «Ο κόβιντ έχει πέσει πολύ σε σχέση με πέρσι αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά γρίπης». Ο Διευθυντής της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Αττικόν αναφέρει  ότι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο του παρατηρείται υπερπληρότητα, καθώς όπως εξηγεί  φέτος είναι σημαντικά περισσότερες οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ, αλλά και οι εισαγωγές  λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων. «Το πρόβλημα με τη γρίπη είναι ότι φέτος λόγω καλού καιρού πολλοί  άργησαν να εμβολιαστούν και για αυτό υπάρχουν τόσοι νοσηλευόμενοι.  Βεβαίως τα βαριά περιστατικά, στη πλειονότητα τους είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες». Όσον αφορά την έλλειψη ΤΑΜΙΦΛΟΥ (του αντιικού φαρμάκου για τη γρίπη) που παρατηρήθηκε μέσα στις γιορτές, ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές, το πρόβλημα σταδιακά αποκαθίσταται και ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας η κατάσταση ομαλοποιείται.

Στα ΤΕΠ του Σωτηρία κάποιες στιγμές δεν υπάρχει ελεύθερη παροχή οξυγόνου

Υπερπληρότητα πάντως παρουσιάζει σύμφωνα με πληροφορίες και το «Σωτηρία» και όχι μόνο στις κλινικές που νοσηλεύουν περιστατικά με αναπνευστικές λοιμώξεις. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στα ΤΕΠ τα περιστατικά με γριπώδη συνδρομή και εμπύρετα και κυρίως τα βαριά περιστατικά, είναι τόσο πολλά κάποιες στιγμές, που δεν υπάρχει ελεύθερη παροχή οξυγόνου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο υγείας, ενόψει της αύξησης των ιώσεων στην κοινότητα, έχει ήδη από τις 8/1 εκδώσει εγκύκλιο στην οποία τονίζεται η ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαιτέρως των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για εμβολιασμό έναντι γρίπης, κορονοιού και RSV.

Μ. Γιαννάκος: Το 70% των ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στην ΠΦΥ

Μετά τα Χριστούγεννα λόγω των ιώσεων, βουλιάζουν τα μεγάλα  νοσοκομεία, με την αναμονή στα ΤΕΠ να υπερβαίνει ακόμα και τις 8 ώρες αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του, αφενός λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, αφετέρου, «επειδή δεν υφίσταται δωρεάν οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Υπολειτουργούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ανύπαρκτος».Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ πολλά εκ των περιφερειακών νοσοκομείων δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής, λόγω σοβαρών ελλείψεων γιατρών,  νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. «Τα μεγάλα νοσοκομεία  της Αττικής και της  Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν εναλλάξ, τα επισκέπτονται  στα  επείγοντα 1.000 ασθενείς και εξετάζονται. Τελικά όμως  εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών.  Το 70% των ασθενών που συνολικά προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη ΠΦΥ. Το 55% των ασθενών που προσέρχονται και  εισάγονται στο Αττικό Νοσοκομείο είναι από τη περιφέρεια. Κι αυτός είναι ένας σοβαρός  λόγος που αναπτύσσονται ράντζα και πολύωρη αναμονή στα ΤΕΠ».Απαιτείται η βελτίωση της επιχειρησιακής εικόνας της δημόσιας υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό, τονίζει ο κ. Γιαννάκος, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «για να επιτευχθεί, απαιτείται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αύξηση των  μισθών, η αύξηση της νυκτερινής εργασίας και των αργιών και ένταξη στα ΒΑΕ.   Κίνητρα, για να σταματήσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού. Τελικά ένας δρόμος υπάρχει για  να επιτευχθεί η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Να  ανακοπεί  η σταδιακή  ιδιωτικοποίησή της. Και αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.  Δηλαδή χρειάζεται προοδευτικά να διατεθούν  ακόμη 2% του ΑΕΠ της χώρας για τη δημόσια υγεία».

Share.
Exit mobile version