Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, όπως καταγγέλλουν από το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο.
Το Κέντρο Υγείας καλύπτει την περιοχή Ελευσίνας – Μαγούλας με περισσότερους από 30.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες εργαζόμενους στις δεκάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής, όπου τα «εργατικά ατυχήματα» είναι συχνότατα και οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν».
Αν και δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι προσέρχονται καθημερινά στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, και λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι).
Την ίδια ώρα, στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς των παιδιών.
Επίσης, διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ Κέντρου Υγείας ΕΝΑ και Κέντρου Υγείας ΔΥΟ (δηλαδή ό,τι έχει απομείνει από την πρώην μονάδα του ΙΚΑ) που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα…
Οι επικουρικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού εκτός από τα υπόλοιπα καθημερινά τους έξοδα, επιβαρύνονται και για τις καθημερινές μετακινήσεις προς το χώρο εργασίας τους.
Απλήρωτες είναι, επίσης, στους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι εφημερίες και η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε αργίες – Κυριακές από το Δεκέμβριο 2018. Ενώ, δεν έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την μισθολογική εξέλιξη των γιατρών μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκκρεμούν εδώ και μήνες οι αιτήσεις τριών εργαζομένων για την αναγνώριση προϋπηρεσίας της.
Αντίστοιχα, στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας) και οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν απλήρωτοι.
Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςείναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της Ελευσίνας να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Επισημαίνουν από το Σωματείο Εργαζομένων:
“Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας με τις αντίστοιχες αποκεντρωμένες μονάδες, η συγκυβέρνηση «διαφημίζει» τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), με ελάχιστο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ταυτόχρονα, προωθούν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού, με βασικό, όμως, προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ζητάμε από τον αρμόδιο υπουργό και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
? να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
? να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, παιδιάτρους)
? να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και οι εργαζόμενοι της ΤΟ.Μ..Υ Ελευσίνας και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή
? να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή
? να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους
Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.
Το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένο με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης. Στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας.
Στο Κέντρο υγείας θα πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες σχολικής υγείας καθώς και προσανατολισμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, με καταγραφή και μελέτη της επαγγελματικής νοσηρότητας στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους της περιοχής”.