Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Οι περιοχές του Παρνασσού, αυτόν τον καιρό, έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, αφού αποτελούν χειμερινά θέρετρα. Επόμενο είναι να αυξάνεται πολύ η επισκεψιμότητα στα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία -όπως όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας- αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. 

«Προκηρύξεις για την πρόσληψη γιατρών προκηρύσσονται, αλλά, συνήθως, καθίστανται άγονες», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και προσθέτει: «Μακάρι, τώρα με τη θέσπιση των κινήτρων που ανακοινώθηκαν, να αλλάξει η κατάσταση».

«Όπως έχουμε πει, πολλές φορές, στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το ισοζύγιο προσλήψεων, αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Αποτέλεσμα αυτών των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού είναι οι συχνές διακομιδές ασθενών προς μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής ή της Αττικής», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Άμφισσας

Το νοσοκομείο της Άμφισσας που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα αυτήν την εποχή, λόγω του Παρνασσού, αλλά και των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων της περιοχής που εξυπηρετεί, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

«Με συνεχείς μετακινήσεις ιατρών, προσλήψεις ιδιωτών γιατρών προσπαθούν να καλύψουν τα κενά. Όμως, αυτό καθίσταται αδύνατον και, συχνά, ασθενείς διακομίζονται προς μεγαλύτερα νοσοκομεία», λέει ο κ. Γιαννάκος, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου και τη δυσλειτουργία που προκαλούν τα κενά σε προσωπικό:

Στην Παθολογική Κλινική, υπηρετεί ένας (1) παθολόγος. Επίσης, συνεπικουρούν ένας (1)  παθολόγος από μετακίνηση και γενικοί γιατροί από την πρωτοβάθμια. Δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα, είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο από παθολόγο. Σε πολλές εφημερίες, ιατρός καρδιολόγος καλύπτει το σύνολο των τμημάτων και των κλινικών του παθολογικού τομέα.

Αναισθησιολόγοι υπηρετούν μόνο δύο (2) και καλύπτουν 15 ημέρες. Τις υπόλοιπες ημέρες, ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Ακτινολόγοι υπηρετούν ένας (1) μόνιμος και ένας (1) με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Και στον τομέα αυτό, είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο 15 ημέρες τον μήνα, κατά τις οποίες διακομίζονται οι ασθενείς που προσέρχονται.

Γυναικολόγοι υπηρετούν δύο (2). Επίσης, 15 ημέρες τον μήνα μένει ακάλυπτο το νοσοκομείο.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, υπηρετούν δύο (2) νεφρολόγοι με μπλοκάκι. Και στον τομέα αυτό, είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο 15 ημέρες τον μήνα.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ολοκληρώθηκε η προκήρυξη 7Κ και το νοσοκομείο είναι μείον 10 νοσηλευτές, αφού επικουρικοί που εργάζονται χρόνια στο νοσοκομείο προσελήφθησαν και αποδέχτηκαν το διορισμό τους σε άλλα νοσοκομεία».

Αιτίες που προκαλούν τις ελλείψεις στα Περιφερειακά Νοσοκομεία

«Εάν θέλουν –υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση– τα περιφερειακά νοσοκομεία να μην μαραζώσουν λόγω υποστελέχωσης, θα πρέπει να αποφασίσουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς που βρίσκονται στο επίπεδο μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καλύτερες συνθήκες εργασίας, κίνητρα σε όλο το προσωπικό, ένταξη στα ΒΑΕ. Τώρα, ο μισθός που λαμβάνουμε δεν φθάνει ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού. Δουλεύει ο νοσηλευτής νύκτα την αργία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και λαμβάνει 15 ευρώ.

«Η ανάταση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας επιτυγχάνεται από έναν δρόμο. Την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή από 5,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 7,5% του ΑΕΠ. Διαφορετικά, θα μιλάμε για ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας και, στην πραγματικότητα, θα υποβαθμίζονται, συνεχώς, και θα ιδιωτικοποιούνται περαιτέρω οι παρεχόμενες υπηρεσίες», καταλήγει, τονίζοντας, ο κ. Γιαννάκος.

Share.
Exit mobile version