Αποστολή της Μονάδας είναι να στηρίξει και να διευκολύνει τους φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να περατώνουν έγκαιρα και επιτυχημένα τις σπουδές τους.

Τις υπηρεσίες της προς τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητες με αναπηρίας θα συνεχίσει να προσφέρει και στη νέα προγραμματική περίοδο – για 5η χρονιά – η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» του ΕΣΠΑ 2021-2027, μέσω της Πράξης «Μονάδα ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Μέσω της ένταξης της παραπάνω Πράξης στο Πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης συνεχίζει το σημαντικό έργο της και επεκτείνει τις παροχές της προς τα Άτομα με Αναπηρία και τα Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες του Ιδρύματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω υπηρεσίες :

  • Διαθεσιμότητα καταλόγου προσβάσιμων συγγραμμάτων.
  • Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα.
  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
  • Κατάρτιση προσωπικού ως προς την υποστήριξη των ΦμεΑ και φοιτητών με ΕΕΑ.
  • Υποστήριξη φοιτητών με κώφωση ή βαρηκοΐα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
  • Μετακίνηση από και προς το Ίδρυμα.

Αποστολή της Μονάδας είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος εντός του Πανεπιστημίου για τη στήριξη των φοιτητών που για ιατρικούς ή άλλους κοινωνικούς λόγους αντιμετωπίζουν λειτουργικές και εκπαιδευτικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Η Μονάδα επιδιώκει να διευκολύνει τους φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να περατώνουν έγκαιρα και επιτυχημένα τον κύκλο σπουδών τους ενώ παράλληλα στοχεύει στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην ακαδημαϊκή καθημερινότητά τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο ενισχύεται στην πράξη και οργανωμένα η επίτευξη των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και επαγγελματικών στόχων τους.

Η καταγραφή των αναγκών των φοιτητών καθώς και οι δράσεις στήριξης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της μονάδας καθώς και η διασύνδεση με άλλους σχετικούς φορείς παράλληλα με δράσεις ευαισθητοποίησης.

Τέλος, παρέχεται υποστήριξη τόσο των φοιτητών όσο και των καθηγητών σε θέματα που αφορούν την παράδοση μαθήματος, εξετάσεων κλπ Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου ΙωαννίνωνΙσότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιπλέον, η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας καθώς και των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών ΑμεΑ και τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πληροφορίες για τη Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης παρέχονται στα τηλέφωνα: 2651005950, 2651005979, 2651005094 και 2651005949 καθώς και στην ιστοσελίδα https://socialsupport.unit.uoi.gr/

Share.
Exit mobile version