Μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία «ενάντια στο νομοσχέδιο – “ταφόπλακα” των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης» οργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος δεκάδες σωματεία και φορείς ενώ ήδη έχουν πάρει απόφαση «για αγωνιστική κλιμάκωση με απεργία όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Άνω», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν επίσης η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ, σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το Αττικόν, το Αιγινήτειο και άλλα, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η ΟΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πάτρας, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, παραρτήματα του ΕΣΥΝ και πλήθος άλλων φορέων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Γιάννη Πρωτούλη, Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), Θωμάς Δημουλάς, σημείωσε στην κεντρική ομιλία ότι «το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα γιγαντώσει τα ήδη τρομακτικά αδιέξοδα που υπάρχουν από την απαξίωση, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση».

«Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα φέρει εκρηκτικές ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών υγείας και στους εξαρτημένους», τόνισε.

«Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι φορείς, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο», είπε.

«Απέναντι στην αναλγησία της κυβέρνησης και των πολιτικών της ΕΕ που εμπορευματοποιούν την ψυχική υγεία και απεξάρτηση, κάνοντας τα χατίρια των ιδιωτών, ενώνουμε τη φωνή μας με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα», σημείωσε εκ μέρος της πανελλαδικής Γραμματείας του ΕΣΥΝ η Ιλιάνα Ναζεντιάδου και πρόσθεσε: «Τασσόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών και το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων καθώς διαμορφώνεται ένα νέο φιλέτο κερδοφορίας πάνω στον ανθρώπινο πόνο».

«Προσπαθούν να χτίσουν γύρω από το ΚΕΘΕΑ τα τείχη του ΕΟΠΑΕ όπως και στα υπόλοιπα στεγνά προγράμματα», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ελισάβετ Καπογερίδου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», από την Πάτρα.

Ξεχωριστή στιγμή όταν στη σκηνή ανέβηκαν μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να είμαστε “λειτουργικοί χρήστες”, αλλά να μην είμαστε χρήστες!».

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Παντελής Ξυπολητάς ξεκαθάρισε ότι «το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διορθώσεις και χρειάζεται να αποσυρθεί».

H Κ. Μάτσα εκ μέρους του σωματείου υποστήριξης επιστημονικού και κοινωνικού έργου του «18 ‘Ανω», τόνισε ότι το νομοσχέδιο «καταδικάζει όλα τα θεραπευτικά προγράμματα με εμπειρία πάνω από 40 χρόνια και καταργεί τη φιλοσοφία και το θεραπευτικό πλαίσιο του κάθε προγράμματος».

Ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, εκ μέρους των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να είναι …«λιγότερο επιστήμονες απ’ αυτό που απαιτεί η επιστήμη μας, λιγότερο αλληλέγγυοι απ’ αυτό που απαιτεί η ανθρωπιά μας. Δεν θα είμαστε!».

Εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου υπογράμμισε το «σαθρό θεσμικό πλαίσιο των κέντρων που δημιουργεί από την πρώτη στιγμή σοβαρά προβλήματα».

«Δεν κλείνουμε άμεσα, ούτε προβλέπεται κάτι για μετά το 2027. Στον ΕΟΠΑΕ η λέξη “πρόληψη” υπάρχει μόνο στον τίτλο, πουθενά αλλού. Οραματίζονται καμπάνιες “πρόληψης” μέσω χορηγών. Όμως αντιμετώπιση της εξάρτησης χωρίς πρόληψη δεν γίνεται» είπε.

Η Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Μαίρη Αγρογιάννη υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «είναι η συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με βάση της κατευθύνσεις της ΕΕ, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, μιας μεταρρύθμισης που πέτυχε τους στόχους της: Περικοπή των κρατικών δαπανών, μείωση των κρεβατιών στο δημόσιο τομέα, ζεστό χρήμα σε ΜΚΟ».

Ιδρύουν τον ΕΟΠΑΕ… Αν πληρώσεις, μπορεί και να γλιτώσεις. Αν όχι, θα περιφέρεσαι από Πρόγραμμα σε Πρόγραμμα, Ψυχιατρικές Κλινικές , με χάπια και υποκατάστατα», σημείωσε η Γεωργία Νικολακοπούλου, από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ».

Τέλος η Γεωργία Τσιγκούρη από τον Σύλλογο οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο» στηλίτευσε όλους εκείνους που «θέλουν να φορτώσουν με φάρμακα και ουσίες τα παιδιά μας όταν εμείς δίνουμε 10 χρόνια μάχη για να γίνει καλά. Θα μείνουν όλα τα παιδιά μας καθαρά και το νομοσχέδιο σας στα χαρτιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.
Exit mobile version