του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Στη σύσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» προχώρησαν τα έξι από εννέα σωματεία ασθενών με ρευματικά νοσήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, καλύπτοντας μία ανάγκη ετών για τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου, που θα συγκεντρώνει και θα εκπροσωπεί τη «φωνή» των Ελλήνων ρευματοπαθών απέναντι στην Πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια σχετικής Συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με χρόνιες Ρευματοπάθειες, του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ»,  του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα «ΑΚΕΣΩ», παρουσίασαν τους στόχους, τις διεκδικήσεις, το πλαίσιο δράσεων, αλλά και τις προσδοκίες της νέας Ομοσπονδίας.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας, όπως διατυπώθηκαν από την πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, περιλαμβάνει:

  1. Επέκταση του ποσοστού συμμετοχής 10% σε όλα τα φάρμακα που αφορούν την βασική θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων (πέρα των ανοσοκατασταλτικών για τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες που ήδη ισχύει) καθώς και για τις πιο συχνές συννοσηρότητες.
  2. Περισσότερα κέντρα διάθεσης των φαρμάκων Ν3816 και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και λειτουργία επιτροπών για έγκριση φαρμάκων εκτός ένδειξης σε περισσότερες πόλεις στην περιφέρεια.
  3. Διευκόλυνση των ασθενών που υποβάλλονται σε ενδονοσοκομειακές θεραπείες και διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από Κρατικά Νοσοκομεία. Αξιοποίηση και των ιδιωτικών δομών όπου υπάρχει ανάγκη.
  4. Περισσότερες οργανωμένες ρευματολογικές κλινικές όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα των ρευματοπαθών από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
  5. Επανένταξη της ειδικότητας του ρευματολόγου στο ΠΕΔΥ για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων ώστε να παρέχεται τριτοβάθμια φροντίδα στους ρευματοπαθείς που την χρειάζονται.
  6. Μητρώα ασθενών με ρευματικά νοσήματα (registries)
  7. Δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων αποκατάστασης, φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας (συνεργασία με ιδιωτικό τομέα )
  8. Εκπαίδευση γενικών γιατρών και γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ρευματολογία ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να παραπέμπουν στον ρευματολόγο.
  9. Εξειδίκευση νοσηλευτών στην φροντίδα των ρευματοπαθών
  10. Αναγνώριση της εξειδίκευσης του παιδορευματολόγου

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» στο Facebook https://www.facebook.com/ReuMAzin/?fref=ts

Share.
Exit mobile version