Χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη εμβολίων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει μια πιθανή λύση στο πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το πειραματικό τους εμβόλιο παρείχε σε ποντίκια υψηλά επίπεδα ανοσίας από τα θανατηφόρα επίπεδα του Staphylococcus aureus και του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη «υπερβακτηρίου», S. aureus ή MRSA, ανέφεραν οι ερευνητές την Τετάρτη (24/4/2024) στο Nature Communications, σε μία δημοσίευση με τίτλο: A comprehensive synthetic library of poly-N-acetyl glucosamines enabled vaccine against lethal challenges of Staphylococcus aureus.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη υπερμικροβίων ανθεκτικών στις πιο κοινές θεραπείες. Νέα αντιβιοτικά ή άλλες λύσεις χρειάζονται πολύ χρόνο μέχρι να αναπτυχθούν και δοθούν στους ασθενείς, λένε οι ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, οι ερευνητές πρέπει να εντοπίσουν ένα μόριο που το σώμα θα επισημάνει ως ξένο. Αυτά τα μόρια ή αντιγόνα ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα για την καταπολέμηση μελλοντικών λοιμώξεων.

Ενώ τα περισσότερα εμβόλια βασίζονται σε πρωτεϊνικά αντιγόνα, το νέο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν υδατάνθρακα που ονομάζεται πολυσακχαρίτης πολυ-βήτα-(1−6)-Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη ή PNAG, ο οποίος υπάρχει στο κυτταρικό τοίχωμα πολλών βακτηρίων.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναγνωρίσουν 32 υδατάνθρακες PNAG, που αποτελούνται όλοι από πέντε σάκχαρα, αλλά με διαφορετικά μοτίβα ορισμένων μοριακών συστατικών που είτε συνδέονται με ένα άλλο μικρό μόριο που ονομάζεται ακετυλομάδα είτε που δεν συνδέονται με τίποτα άλλο.

Η ομάδα βρήκε δύο εκδόσεις PNAG που ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες και τις προσάρτησε σε έναν ιό που μολύνει βακτήρια.

Σε συνδυασμό με τον ιό, οι δύο συνδυασμοί PNAG παρείχαν στα ποντίκια «σχεδόν πλήρη προστασία» από λοιμώξεις από S. aureus και MRSA, με ελάχιστη επίδραση στους υγιείς οργανισμούς που ζουν στα έντερα, διαβεβαίωσαν οι ερευνητές.

Η ευρεία παρουσία του PNAG σε πολλαπλά βακτήρια «το καθιστά ελκυστικό στόχο για την ανάπτυξη εμβολίων», πρόσθεσαν.

Share.
Exit mobile version