Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Με προσωπικό μας κόστος, δεν έχουν μείνει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ, χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη!». Σε αυτή τη φράση που περιλαμβάνεται στη συνέντευξη που έδωσε στην ειδική έκδοση-αφιέρωμα ΥΓΕΙΑ-ΦΑΡΜΑΚΟ της Ναυτεμπορικής στάθηκε ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος –από την 1η Ιανουαρίου 2019-  της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU) γνωστοποιώντας τη μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook.

O κ. Παπαθανάσης στη συνέντευξή του αυτή στο δημοσιογράφο Γιώργο Σακκά κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και στο πως αυτές επέδρασαν στο φαρμακείο μίλησε για τεράστιο πλήγμα από αυτές στον κλάδο των φαρμακοποιών επισημαίνοντας μάλιστα ότι βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του clawback και του rebate απέτυχαν και παραμένουν ενώ εφαρμόστηκαν ως ένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης και μέχρι να υλοποιηθούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν τον εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία.

Το κακό για τον κ. Παπαθανάση είναι ότι «δεν συζητούν και δεν ακούν τις προτάσεις μας», παρόλο που ως κλάδος οι φαρμακοποιοί βοήθησαν και το κράτος (με την υποστήριξη για παράδειγμα με δικά τους χρήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) και τους πολίτες (με την αντίσταση για παράδειγμα στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια να μην κλείσουν τα φαρμακεία και μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη).

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν το τεράστιο πλεονέκτημα της πολύ καλής κατανομής των φαρμακείων στην ελληνική επικράτεια τόσο οικονομικά όσο για την παροχή αναβαθμισμένων, ποιοτικών, ασφαλών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, αντίθετα με τις συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο άφησαν τους φαρμακοποιούς που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι αυτοαπασχολούμενοι ή με έναν υπάλληλο εκτεθειμένους.    

Μάλιστα σε κάποιο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Παπαθανάσης, έχοντας αναφερθεί στις συνέπειες της κρίσης στο επάγγελμα, αφού εξηγεί ότι το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έως σήμερα φαντάζονταν οι φαρμακοποιοί και ότι πλέον το κλασικό φαρμακείο που στηριζόταν μόνο στο φάρμακο δεν θα είναι βιώσιμο, τονίζει ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δημιουργεί και είναι έτοιμος να προτείνει πολιτικές που θα ενισχύσουν το φαρμακείο.

Σε ερώτηση για το θέμα του ενδιαφέροντος από ξένες αλυσίδες φαρμακείων για την είσοδό τους στην Ελλάδα ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι η κυβέρνηση καταπάτησε την υπόσχεσή της ότι δεν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό, εκτίμησε ότι έχει δρομολογηθεί το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος και πρότεινε να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, όπου υποχρεωτικά το 50% ανήκει στο φαρμακοποιό

 

    

Share.
Exit mobile version