Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο αποτελεί πλέον έναν χώρο όπου περίεργες και ακραίες δοκιμασίες εξαπλώνονται με εκπληκτική ταχύτητα, με το TikTok να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη διάδοση τέτοιων τάσεων.

Κι ενώ ορισμένες προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι διασκεδαστικές ή ακόμη και επιμορφωτικές, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πολλές από τις προκλήσεις που κυκλοφορούν στoδιαδίκτυο είναι δυνητικά επικίνδυνες, επιβλαβείς ή ακόμα και θανατηφόρες.

Το πρόσφατο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, όπου μια 13χρονη μαθήτρια έχασε τις αισθήσεις της στο χώρο του σχολείου, μετά από συμμετοχή στην επικίνδυνη διαδικτυακή δοκιμασία «blackout challenge» (δοκιμασία κατακράτηση της αναπνοής), αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανησυχητική τάση της συμμετοχής των παιδιών σε επικίνδυνες δοκιμασίες που κυκλοφορούν στα social media και καθιστά αναγκαία τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια των νέων.

Τι είναι μια πρόκληση TikTok

Μια πρόκληση στο TikTok είναι μια έκκληση προς τους ανθρώπους που παρακολουθούν το βίντεο να εμπλακούν και να λάβουν κάποια μορφή δράσης.

Οι προκλήσεις του TikTok “απογειώθηκαν” κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, όταν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν ξαφνικά κλεισμένοι στο σπίτι χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα και βρήκαν στις δοκιμασίες αυτές μια ευχάριστη και διασκεδαστική διέξοδο.

Τι είναι η δοκιμασία «Blackout Challenge»

Γνωστή επίσης και ως «πρόκληση πνιγμού» ή «δοκιμασία κατακράτησης της αναπνοής», η δοκιμασία «blackout challenge» ενθαρρύνει τους χρήστες να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι να λιποθυμήσουν, λόγω έλλειψης οξυγόνου, με τους φίλους τους να καταγράφουν την απόπειρα με βίντεο, το οποίο αναρτούνστη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κρατάμε την αναπνοή μας

Η δοκιμασία βασίζεται στην ιδέα ότι, αν το άτομο σταματήσει σχετικά σύντομα, η σύντομη κατακράτηση της αναπνοής δεν θα απειλήσει την υγεία, ούτε θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη. Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δεν συμβαίνει πάντα. Η δοκιμασία «blackout challenge» έχει οδηγήσει, μόνο τα τελευταία 4 χρόνια, σε εκατοντάδες τραυματισμούς και έχει προκαλέσει περισσότερους από 15 θανάτους σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13-14 ετών.

Η δοκιμασία «blackout challenge» λειτουργεί προκαλώντας υπεραερισμό και στη συνέχεια διακόπτοντας τη ροή του οξυγόνου σε τέτοιο βαθμό που κάποιος λιποθυμά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος καθώς και επιληπτικές κρίσεις.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα στον εγκέφαλο όταν κρατάμε την αναπνοή μας είναι έλλειψη οξυγόνου παρόμοια με εκείνη που έχει κάποιος όταν πνίγεται στη θάλασσα ή όταν παθαίνει καρδιακή ανακοπή.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται μια συνεχή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει. Χαμηλό οξυγόνο στον εγκέφαλο για περισσότερα από τρία έως πέντε λεπτά οδηγεί σε εγκεφαλική υποξία, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Συμπερασματικά, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας για … διασκέδαση, να θυμάστε ότι αυτό όχι μόνο μπορεί βλάψει σοβαρά την υγεία σας, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια της ίδιας της ζωής.

Share.
Exit mobile version