Τη στήριξη με κατ’ εξαίρεση αποζημίωση υποβολών συνταγών φαρμάκων γνωματεύσεων Υγειονομικού Υλικού, Σ.Ε.Δ  και Ιατροτεχνολογικών ΕΟΠΥΥ, χωρίς την συνοδεία φυσικών αρχείων ζήτησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη. 

 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Συγκεκριμένα ο ΠΦΣ στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

     «Παρακαλούμε όπως προβείτε το συντομότερο δυνατό, σε έκδοση απόφασης για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση υποβολών συνταγών Φαρμάκων και γνωματεύσεων Υγειονομικού Υλικού, Σ.Ε.Δ  και Ιατροτεχνολογικών ΕΟΠΥΥ, χωρίς την συνοδεία φυσικών αρχείων, για το σύνολο των φαρμακείων ανά την επικράτεια που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περιόδου που διανύουμε και τις επακόλουθες πλημμύρες, με συνέπεια την μερική ή και πλήρη καταστροφή των σωμάτων των εκτελέσεων προς υποβολή στον ΕΟΠΥΥ.

     Οι εκτελέσεις αυτές άλλωστε αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή  τόσο στην εφαρμογή e-syntagografisi της ΗΔΙΚΑ, όσο και στην εφαρμογή e-dapy παροχών.
        Γίνεται αντιληπτό, ότι εκ των συνθηκών επιβάλλεται, να επιτραπεί ο φάκελος υποβολής των εν λόγω φαρμακείων για τον τρέχοντα μήνα, να περιλαμβάνει τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (Τιμολόγιο, Σ.Σ.Υποβολής, Σ.Κ Υποβολής, ενημερότητες όπου απαιτούνται) και σώματα εκτελεσμένων συνταγών και γνωματεύσεων, που δεν καταστράφηκαν .
        Ο ΠΦΣ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει στην κατεύθυνση ομαλής διεξαγωγής  της ως άνω διαδικασίας, με οποιοδήποτε τρόπο του ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς καθώς και από τον οργανισμό σας».

 

Επιστολή Λουράντου για φαρμακεία Μάνδρας

 

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε την περιοχή της Μάνδρας Αττικής όπου έξι από τα δέκα φαρμακεία υπέστησαν τέτοιες ζημιές ώστε να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν –οι αρχικές εκτιμήσεις από τις αναφορές στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανέφεραν στο DailyPharmaNews τόσο ο πρόεδρος κ. Κώστας Λουράντος όσο και άνθρωποι μέσα από το Σύλλογο έδειχναν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο κ. Λουράντος   με επιστολή του αμέσως μετά την επιτόπια αυτοψία που έκανε επιτροπή του Δ.Σ. του Συλλόγου την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στην οποία του επισημαίνει ότι από τις σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν πληγεί τα περισσότερα σπίτια των κατοίκων της Μάνδρας με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί βιβλιάρια ασφαλισμένων, συνταγές ακόμα και τα ίδια τα φάρμακα, όπως επίσης και ότι το βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών της περιοχής πλέον πέφτει στα τέσσερα εναπομείναντα λειτουργούντα φαρμακεία.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Λουράντου αναφέρει τα εξής:

 

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η περιοχή της Μάνδρας επλήγη πρόσφατα σφοδρότατα από την κακοκαιρία και ανάμεσα στους πληγέντες είναι 6 φαρμακεία της δύναμης του Φ.Σ.Α.

Μετά από αυτοψία που έκανε επιτροπή του Δ.Σ. του Φ.Σ.Α., διαπιστώθηκε η ολική καταστροφή των φαρμακείων αυτών και η πλήρης αδυναμία άμεσης λειτουργίας τους.

Τα μόνα φαρμακεία τα οποία παρέμειναν σε λειτουργία – με τεράστιες όμως δυσκολίες – είναι τέσσερα (4) στον αριθμό και, όπως μπορείτε να καταλάβετε, το βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών της Μάνδρας πέφτει αποκλειστικά σε αυτά.

Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, έχουν πληγεί τα περισσότερα σπίτια των κατοίκων της Μάνδρας με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί βιβλιάρια ασφαλισμένων, συνταγές ακόμα και τα ίδια τα φάρμακα.

Ως εκ τούτου, για τα κάτωθι φαρμακεία, θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση εφαρμογή των κάτωθι:

  • Να πληρωθούν όλα τα φαρμακεία της Μάνδρας όλες τις συνταγές και τις γνωματεύσεις αναλωσίμων, χωρίς την υποχρέωση υποβολής φυσικού αρχείου, καθώς όλες οι συνταγές είναι καταχωρημένες ηλεκτρονικά και υπάρχει το ηλεκτρονικό τους αποτύπωμα.
  • Να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των κατατεθειμένων λογαριασμών των συνταγών και των αναλωσίμων των φαρμακείων της Μάνδρας των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, κατ΄ εξαίρεση νωρίτερα από τα υπόλοιπα φαρμακεία και όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατεπείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της λειτουργίας τους.

Τα φαρμακεία που επλήγησαν και καταστράφηκαν πλήρως είναι τα εξής:

  1. ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
    2. ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    3. ΣΙΜΠΑΡΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ Ο.Ε.
    4. ΓΚΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    5. ΡΟΥΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 
    6. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΑ

Τα φαρμακεία που έχουν απομείνει σε λειτουργία με εξαιρετικές δυσκολίες είναι τα εξής:

  1. ΜΑΡΤΖΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    2. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
    3. ΡΟΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    4. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

Παραμένοντας στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας».

 

Ανταπόκριση ΕΟΠΥΥ για περιοχές σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

 

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να ανταποκρίνεται καθώς την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου με ανακοίνωσή του, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων από τις πρόσφατες πλημμύρες ανακοίνωσε -με στόχο τη διευκόλυνση Δικαιούχων Πολιτών και Παρόχων στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- ότι:

  • Η Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) Ελευσίνας, αρμόδια για την εξυπηρέτηση στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής λειτουργεί κανονικά.
  • Οι Πολίτες και οι Πάροχοι Υγείας που υπάγονται στην ΠΕ.ΔΙ. Ελευσίνας και αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε θέμα αρμοδιότητας του Οργανισμού να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210 5565502-3
  • Για τους πληγέντες Δικαιούχους Πολίτες και Παρόχους Υγείας της περιοχής, θα υπάρξει μέριμνα για την διευκόλυνση και την κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version