Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Το μέρος που ζει κάποιος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας αργότερα στην ζωή του, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Η άνοια αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα για τη δημόσια υγεία που επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, αυξάνεται και ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας, καθιστώντας την πρόληψη πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες εργάζονται ασταμάτητα προκειμένου να ανακαλύψουν τις βαθύτερες αιτίες της άνοιας, με την ελπίδα ότι έτσι θα μπορέσουν να βρουν αποτελεσματικότερες θεραπείες και νέα εργαλεία πρόληψης της ανίατης αυτής νόσου.
Πλήθος μελετών έχουν διαπιστώσει ότι ο καλός ύπνος, η άσκηση, η μείωση του αλκοόλ, του καπνίσματος και του άγχους, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, η σωστή διατροφή και το φυσιολογικό βάρος αποτελούν σημαντικά μέτρα πρόληψης της άνοιας, ωστόσο πολλοί παράγοντες κινδύνου παραμένουν άγνωστοι.
Γιατί ο κίνδυνος άνοιας συνδέεται με συγκεκριμένους τύπους τόπου διαμονής
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο θέλησε να διερευνήσει σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει ο τόπος κατοικίας τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 6.781 άτομα από τέσσερις διαφορετικές κοινότητες του Σικάγο, με μέση ηλικία τα 72 έτη. Στα έξι χρόνια παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν δύο φορές ανά τρία χρόνια, σε τεστ γνωστικής ικανότητας και δεξιοτήτων μνήμης. Μία υποομάδα 2.534 ατόμων αξιολογήθηκε ως προς την εμφάνιση άνοιας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις 4 περιοχές του Σικάγο βασιζόμενοι στο βαθμό κοινωνικής και οικονομικής μειονεξίας που εμφάνιζαν, σύμφωνα με δεδομένα απογραφής των ΗΠΑ.
Μετά την προσαρμογή για μια σειρά παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στις πιο μειονεκτικές γειτονιές είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν σε καλύτερες περιοχές.
Η κατανομή στο σύνολο των περιστατικών με νόσο Αλτσχάιμερ έδειξε ότι, στις πιο «μειονεκτικές» περιοχές εκδήλωσε νόσο Αλτσχάιμερ το 22% των ατόμων, ενώ αντίθετα στις πιο ευνοϊκές περιοχές το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 11%.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η περιοχή στην οποία κατοικεί ένα άτομο επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Οι περισσότερες μελέτες για την νόσο Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται στο ατομικό επίπεδο, παραγνωρίζοντας τον ρόλο του κοινωνικού περιβάλλοντος. Η στοχευμένη υποστήριξη μειονεκτικών περιοχών θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο κατανομής πόρων για την ενίσχυση του ηλικιωμένου πληθυσμού και την μείωση του κινδύνου», εξηγεί η Δρ. Pankaja Desai, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη βρήκε απλώς μια συσχέτιση μεταξύ του τόπου διαμονής και του υψηλότερου κινδύνου άνοιας. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδείχθηκε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η ζωή σε συγκεκριμένες γειτονιές μπορεί να προκαλέσει άνοια.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Δρ Amit Sachdev MD, διευθυντής στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν «ο ταχυδρομικός κώδικας είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τη συνολική υγεία. Συγκεκριμένα,εμπίπτει σε κάτι που είναι γνωστό ως “κοινωνικός καθοριστικός παράγοντας υγείας”, ο οποίος είναι ένας μη ιατρικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου».
Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης ήταν το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από γειτονιές του Σικάγο, γεγονός που ενδέχεται να περιορίζει τη γενίκευση των αποτελεσμάτων σε άλλους πληθυσμούς. Για περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας, σε διαφορετικές περιοχές και για μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης.
Πηγή: Neurology