Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Η απώλεια της αίσθησης της γεύσης θεωρείται συνήθως σημάδι της γήρανσης. Μπορεί όμως να σημαίνει κάτι περισσότερα από αυτό; Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η απώλεια της γεύσης, ειδικά για αλμυρά και όξινα τρόφιμα, μπορεί να συνδέεται με πρόωρο θάνατο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει κατά τη γέννησή του περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, ο αριθμός των οποίων μειώνεται αισθητά μετά την ηλικία των 60 ετών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της όρεξης, που συχνά οδηγεί τα ηλικιωμένα άτομα σε υποσιτισμό και επιρρέπεια σε ασθένειες.

Εκτός από τον παράγοντα της ηλικίας, η απώλεια γεύσης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες όπως παρενέργειες φαρμάκων, θεραπείες καρκίνου, ιογενείς λοιμώξεις, οδοντικά προβλήματα, κάπνισμα, ρινικοί πολύποδες. Στις περισσότερες  περιπτώσεις, το πρόβλημα βελτιώνεται μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.

Τι σημαίνει η απώλεια της γεύσης για την μακροπρόθεσμη υγεία 

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 7.340 ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας 40 ετών και άνω, με στόχο να διερευνήσουν με ποιον τρόπο η αντίληψη της γεύσης επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι, όσοι συμμετέχοντες έχασαν την αίσθηση της γεύσης είχαν 47% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να γευτούν αλάτι είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ενώ όσοι έχασαν την ικανότητα να γεύονται ξινές γεύσεις είχαν 69% υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Αν και η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης συνδέονται μεταξύ τους, η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της γεύσης, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ειδικά οι γυναίκες (71%), ακόμη και αν η όσφρησή τους λειτουργεί κανονικά.

Όταν συνέκριναν την απώλεια γεύσης μεταξύ των φύλων, οι ερευνητές βρήκαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο: οι γυναίκες που έχασαν την ικανότητα να γεύονται πικρία είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ στους άνδρες, ο αυξημένος κίνδυνος συνδέθηκε με την απώλεια της ικανότητας να γεύονται ξινή γεύση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς υποδεικνύουν ότι η απώλεια της γεύσης μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για υποκείμενες καταστάσεις υγείας όπως το Αλτσχάιμερ ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η γεύση, όπως τονίζουν οι ερευνητές, έχει μεγάλη σημασία για την υγεία, διότι αφενός βοηθάει στην επιλογή της τροφής, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τις αλλοιωμένες τροφές  και αφετέρου διευκολύνει την πέψη, αφού προκαλεί αντανακλαστική έκκριση σιέλου, γαστρικού υγρού, παγκρεατικού υγρού και χολής. Επιπλέον, η απώλεια της γεύσης μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχική ευεξία, προκαλώντας δυνητικά άγχος, απογοήτευση, γνωστική έκπτωση. Είναι επομένως σημαντικό,  οι γιατροί να ελέγχουν τους ασθενείς τους για αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα άτομα υψηλού κινδύνου και να τους παρέχεται η αναγκαία ιατρική φροντίδα και καθοδήγηση.

Πηγή: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surger (https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2830358)

Share.
Exit mobile version