Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι, η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τις επιζήμιες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Εκτιμάται ότι, πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπερβαίνουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, εκτεταμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέλησε να εξετάσει εάν μια υγιεινή διατροφή ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ή να μετριάσουν τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την UK Biobank από περίπου 200.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές  συνέκριναν τα διατροφικά πρότυπα των συμμετεχόντων -συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως- με τη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Ως βασικός δείκτης ρύπανσης χρησιμοποιήθηκαν τα λεπτά σωματίδια (PM2,5), τα μικροσκοπικά εκείνα σωματίδια που απελευθερώνονται από τις βιομηχανικές διεργασίες και τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, η υγιεινή διατροφή συνδέεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και στα δύο φύλα – αλλά ιδιαίτερα στις γυναίκες – , ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα ή περισσότερο φάνηκαν να έχουν μικρότερες μειώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά μπορούν να αποδοθούν εν μέρει στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα. Αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλούνται από τα λεπτά σωματίδια, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως ορισμένες από τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν και να επικεντρώσουν την έρευνά τους  στο κατά πόσον η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου.

Share.
Exit mobile version