Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και δυσκολεύεστε να την ελέγξετε, τέσσερις αγαπημένες τροφές, η μαύρη σοκολάτα, τα σταφύλια, τα μήλα και το τσάι, μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. 

Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, αυτές οι τέσσερις αυτές τροφές περιέχουν τις φυσικές ενώσεις φλαβαν-3-όλες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Η υπέρταση παραμένει η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια.

Η φαρμακευτική αγωγή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τροποποιήσεων, βοηθούν σημαντικάστη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα ευεργετικά οφέλη των τροφίμων που περιέχουν φλαβαν-3-όλες

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Surrey, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναλύοντας δεδομένα από 145 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση φλαβαν-3-ολών μπορεί να κρατά σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, και ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι οι φλαβαν-3-όλες, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου – του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων – το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτή η βελτίωση στην ενδοθηλιακή λειτουργία συνέβη ανεξάρτητα από τυχόν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, υποδηλώνοντας μια ευρύτερη θετική επίδραση στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως αναφέρουν  οι ερευνητές, σε ορισμένες περιπτώσειςτα μέσα αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης ήταν συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρήθηκαν με ορισμένα φάρμακα.

«Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για όσους αναζητούν προσιτούς τρόπους για να διαχειρίζονται την αρτηριακή τους πίεση και να υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς τους μέσω ευχάριστων διατροφικών αλλαγών.Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων τροφών που καταναλώνονται συνήθως, όπως τσάι, μήλα, μαύρη σοκολάτα ή κακάο σε σκόνη, σε μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να παρέχει ευεργετικές ποσότητες φλαβαν-3-ολών», δήλωσε ο Δρ. Christian Heiss, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συμπερίληψη περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβαν-3-όλες στην καθημερινή ρουτίνα,αν και δεν αποτελεί αντικατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή των ιατρικών συμβουλών, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύτιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ειδικά για όσους έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Πηγή: European Journal of Preventive Cardiology

Share.
Exit mobile version