Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Τα τελευταία 20 χρόνια οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν προσωπικές σχέσεις. Περίπου το 50% των Αμερικανών ηλικίας κάτω των 30 ετών χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου.
Κι ενώ οι εφαρμογές γνωριμιών χρησιμοποιούνται ευρέως από νεαρούς ενήλικες, την ίδια στιγμή διαπιστώνεται σημαντική έλλειψη μελετών για το πώς οι εφαρμογές γνωριμιώνεπηρεάζουν τις σεξουαλικές πρακτικές των νέων.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι, η χρήση εφαρμογών γνωριμιών από φοιτητές συνδέεται με αύξηση των σεξουαλικών συμπεριφορών χωρίς προφύλαξη και με υψηλότερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ( ΣΜΝ ) αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία λοιμώξεων που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τον Μάιο του 2024, ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό για την αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων σε πολλές περιοχές του κόσμου, καθώς κάθε μέρα καταγράφονται περισσότερο από ένα εκατομμύριο κρούσματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, με πιο διαδεδομένες λοιμώξεις εκείνες που προκαλούνται από τα χλαμύδια, τη γονόρροια (ή βλεννόρροια), τη σύφιλη και τις τριχομονάδες.
Μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος, οι ΗΠΑ έχουν έναν από τους υψηλότερους επιπολασμούς ΣΜΝ, ένα πρόβλημα που διαρκώς επιδεινώνεται ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, αφού ο υψηλότερος επιπολασμόςτων ΣΜΝ καταγράφεται μεταξύ των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 20 έως 34 ετών.
Την ίδια στιγμή, σήμερα η τεχνολογία διευκολύνει όσο ποτέ άλλοτε την εύρεση ερωτικών συντρόφων. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς κάτω των 30 ετών αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Reproductive Health δείχνει ότι αυτά τα δύο σύγχρονα φαινόμενα μπορεί να συνδέονται.
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της μελέτης
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας θέλησαν να διερευνήσουν ποια είναι η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών, της σεξουαλικής συμπεριφοράς και του ιστορικού σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων σε φοιτητές κολεγίου στο Βόρειο Τέξας.
Στην μελέτη συμμετείχαν 122 νεαροί ενήλικες φοιτητές ηλικίας 19 και 35 ετών και των δύο φύλων, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ανώνυμο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αρχικά αν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ μια εφαρμογή γνωριμιών. Στη συνέχεια κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων τους, το ιστορικό σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και για την χρήση ή όχι προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.
Από την μελέτη προέκυψε ότι τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών. Τα ευρήματα αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών και εκείνων που δεν το είχαν κάνει ποτέ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους και μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν σεξ χωρίς προστασία.
Συγκεκριμένα, όσοι φοιτητές ανέφεραν ότι είχαν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους κατά τον τελευταίο χρόνο, είχαν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές γνωριμιών από εκείνους με μόνο έναν σύντροφο, ενώ εκείνοι που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ σε συνδυασμό με αλκοόλ είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές γνωριμιών.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από την μελέτη, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή σε ηλικία μεταξύ 16 και 19 ετών είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές γνωριμιών από εκείνους που ανέφεραν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή σε ηλικία 20 ετών ή αργότερα.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που είχαν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο για ΣΜΝ και HIV είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές γνωριμιών από εκείνους που δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ, ενώ όσοι είχαν ποτέ βρεθεί θετικοί στον έλεγχο για ΣΜΝ ή HIV είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές γνωριμιών.
«Η αιτιότητα μεταξύ επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών και χρήσης εφαρμογών γνωριμιών πιθανότατα λειτουργεί αμφίδρομα. Οι εφαρμογές γνωριμιών διευκολύνουν την εύρεση περιστασιακών συντρόφων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η ασυνεπής χρήση προφυλακτικού. Αντίθετα, άτομα που ήδη υιοθετούν επικίνδυνες συμπεριφορές μπορεί να στραφούν σε εφαρμογές γνωριμιών για αναζήτηση συντρόφου που εφαρμόζει παρόμοιες πρακτικές» εξηγεί η Δρ Jaquetta Reeves, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Καινοτομίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών στη σεξουαλική υγεία και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που βασίζονται σε εφαρμογές για την προώθηση ασφαλέστερων σεξουαλικών πρακτικών.
Πηγή: Frontiers in Reproductive Health