Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν κοσμητικούς φακούς επαφής από το διαδίκτυο.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Οι έγχρωμοι κοσμητικοί φακοί επαφής χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες επιβλαβείς για τα μάτια προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιβλαβείς αυτές χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν έλκη κερατοειδούς και επικίνδυνες για την όραση λοιμώξεις, όπως κερατίτιδα. Επιπλέον, στερούν τα μάτια από αναγκαίο οξυγόνο, αφού οι βαφές και οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των σχεδίων, κάνουν τους φακούς πιο παχύρρευστους και πιο συμπαγείς.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν κοσμητικούς φακούς επαφής από το διαδίκτυο ή από σημεία πώλησης που δεν πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις επιστημονικής εξειδίκευσης.

Ποιοι χημικοί κίνδυνοι παραμονεύουν στους κοσμητικούς φακούς επαφής

Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε ελέγχους που έγιναν σε κοσμητικούς φακούς επαφής που είχαν αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή, εντοπίστηκε χλώριο και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επιπλέον, ορισμένοι φακοί είχαν τυπωμένα επάνω τους σχέδια με χρωστικές, δημιουργώντας μια ανομοιόμορφη υφή που θα μπορούσε ενδεχομένως να τραυματίσει το μάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και τύφλωση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ιάπωνες ερευνητές εμβάθυναν στο θέμα αναλύοντας τις επιφάνειες και τα κύρια στοιχεία των χρωστικών πέντε εμπορικά διαθέσιμων φακών επαφής (Cos-CL), χρησιμοποιώντας προηγμένη ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης με ανάλυση ακτίνων. Τα ευρήματά τους ήταν άκρως ανησυχητικάκαθώς αποκάλυψαν ότι οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται σε όλους τους διακοσμητικούς φακούς επαφής περιέχουν χλώριο, σίδηρο και τιτάνιο. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι χρωστικές αυτές μπορούν να προκαλέσουν τριβή στο επιθήλιο του κερατοειδούς, οδηγώντας δυνητικά σε σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Μπορεί η χρήση έγχρωμων κοσμητικών φακών επαφής να είναι εύκολη και να γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό με αποτέλεσμα μόνιμες εκδορές πάνω στον κερατοειδή, μόλυνση, επιπεφυκίτιδα, μειωμένη όραση, αλλεργικές αντιδράσεις και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση.

 Όπως επισημαίνουν, οι κοσμητικοί φακοί επαφής δεν είναι καλλυντικό ή ελεύθερο χορηγούμενο είδος, επομένως η σωστή εφαρμογή όλων των φακών επαφής, συμπεριλαμβανομένων των κοσμητικών και των έγχρωμων, γίνεται πάντα από τον οπτομέτρη – οπτικό αφού πρώτα μετρηθεί η καμπυλότητα του κερατοειδούς και ελεγχθεί η γενική κατάσταση της υγείας των ματιών.

Τι πρέπει να προσέχουμε γενικά στην χρήση των φακών επαφής:

•Πριν εφαρμόσουμε τους φακούς επαφής πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι.

•Η θήκη στην οποία τοποθετούμε τους φακούς πρέπει να είναι καθαρή.

•Χρησιμοποιούμε τα ειδικά υγρά καθαρισμού και όχι νερό.

•Δεν κάνουμε χρήση του ίδιου φακού για περισσότερες από τις προτεινόμενες μέρες.

• Δεν ανταλλάσουμε ή δανειζόμαστε ή χρησιμοποιούμε φακούς επαφής άλλου ατόμου.

•Αν παρουσιαστεί ερυθρότητα, πόνος που δεν σταματάει, μειωμένη όραση, επισκεπτόμαστε αμέσως τον οφθαλμίατρο.

Share.
Exit mobile version