Η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες (PFAS) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ουσίες PFAS περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν για την κατασκευή προϊόντων και επιστρώσεων που απωθούν το λίπος, το νερό, το λάδι και τη θερμότητα. Γνωστά και ως «παντοτινά χημικά» λόγω της παραμονής τους στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα, τα PFAS βρίσκονται παντού γύρω μας: σε συσκευασίες τροφίμων, μαγειρικά σκεύη, ρούχα, πόσιμο νερό, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και πολλά άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Οι χημικές αυτές ουσίες διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα PFAS με μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες, αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, μειωμένη ανοσολογική απόκριση, βλάβες στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard TH Chan School of Public Health) θέλοντας να διερευνήσει τις επιπτώσεις τις έκθεσης σε PFAS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μελέτησε 547 έγκυες γυναίκες, οι οποίες είχαν μέση ηλικία τα 30 έτη. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα PFAS στον οργανισμό τους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης με τα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα υγείας που είχαν αργότερα, στην ηλικία των 50 ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης ζύγιζαν περισσότερο και είχαν περισσότερο σωματικό λίπος όταν έφτασαν στην ηλικία των 50, συγκριτικά με τις γυναίκες στις οποίες ανιχνεύτηκαν χαμηλότερα επίπεδα PFAS.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ευαίσθητη περίοδος έκθεσης σε PFAS καθώς μπορεί να σχετίζεται με μακροχρόνια αύξηση βάρους και καρδιοαγγειακά προβλήματα. Τα ευρήματά είναι σημαντικά γιατί συμβάλλουν στην κατανόηση των επιπτώσεων του PFAS στην καρδιομεταβολική υγεία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βελτιώσει την έγκαιρη πρόληψη ή την ανίχνευση δυσμενών αποτελεσμάτων καρδιομεταβολικής υγείας στις γυναίκες, δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής Jordan Burdeau, Ph.D.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τοξικές χημικές ουσίες PFAS είναι βλαπτικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες. Οι βλαπτικές επιπτώσεις τους αυξάνονται ακόμα περισσότερο εάν η έκθεση σε αυτές είναι συνεχής ή επαναλαμβανόμενη.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ευρήματα προηγούμενων ερευνών που είχαν συνδέσει την έκθεση στα «παντοτινά χημικά» με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και παχυσαρκίας.

Πηγή: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 

Share.
Exit mobile version