Οι γυναίκες με ιστορικό σωματικής βίας από σύντροφο εμφανίζουν σταδιακή εξασθένηση της εργασιακής μνήμης.

Η εξασθένηση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η σωματική βία από τον σύντροφο μπορεί να επιταχύνει την εξασθένηση της εργασιακής μνήμης στις γυναίκες.

Η εργασιακή μνήμη (working memory) είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να διατηρεί τις κατάλληλες και οργανωμένες πληροφορίες στη μνήμη του και όταν έρθει η ώρα, τις χρησιμοποιεί ώστε να ολοκληρώσει μια εργασία.

Η συντροφική βία είναι μία από τις πιο κοινές μορφές βίας κατά των γυναικών και μπορεί να συμβεί σε όλες τις γυναίκες, από όλα τα κοινωνικοοοικονομικά υπόβαθρα και επίπεδα εκπαίδευσης. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, περίπου 1 στις 4 γυναίκες θα βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής της τουλάχιστον ένα περιστατικό βίας, το οποίο μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία της.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θέλησε να διερευνήσει σε ποιο βαθμό η σωματική βία στη γυναίκα από σύντροφο της, πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση της γνωστικής της ικανότητας.

Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από περίπου 1.700 γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη SWAN (Study of Women’s Health Across the Nation), μια πρωτοποριακή διαχρονική επιδημιολογική μελέτη που εξετάζει τις σωματικές, βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές στην ζωή της γυναίκας κατά το μεταβατικό στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν,  κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως, η φυλή και η εθνικότητα, η εκπαίδευση, το οικονομικό άγχος, η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου και ο σωματικός πόνος.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, οι γυναίκες που ανέφεραν σωματική βία από στενό σύντροφο εμφάνισαν στατιστικά σημαντικότερη μείωση στην απόδοση της εργασιακής μνήμης με την πάροδο του χρόνου συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν αναφέρει κάποιο περιστατικό βίας.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών που είχαν δείξει ότι, η σωματική βία που δέχεται μια γυναίκα από τον σύντροφό της επηρεάζει αρνητικά τόσο την γνωστική της ικανότητα όσο και την εργασιακή της μνήμη.

«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη βία που υφίστανται οι γυναίκες από τους συντρόφους τους, καθώς μπορεί να είναι μια υποαναγνωρισμένη πηγή δυσμενούς γνωστικής γήρανσης», δήλωσε η  Jillian Baker, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση (The Menopause Society), που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Σικάγο.

Πηγή: The Menopause Society

Share.
Exit mobile version