Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρας, στην Παμπλόνα της Ισπανίας, στα πλαίσια μελέτης, αναζητούν 3.500 εθελοντές που θα πίνουν κρασί κάθε μέρα για τέσσερα χρόνια.
Με πάνω από 6.500 άτομα ήδη εγγεγραμμένα, από τα 10.000 που απαιτούνται, η μελέτη στοχεύει να διερευνήσει τις επιπτώσεις της καθημερινής μέτριας κατανάλωσης κρασιού στην υγεία αλλά και σε ποιο βαθμό αυτή η καθημερινή για πολλούς συνήθεια θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, άνοια, κατάθλιψη, διηθητικό καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, κίρρωση του ήπατος και θνησιμότητα από κάθε αιτία.
«Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στο να παράσχει τεκμηριωμένα στοιχεία πρώτου επιπέδου για την αντιμετώπιση των βλαβών μιας από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες ουσίες από την ανθρωπότητα, δίνοντας οριστικές απαντήσεις στην επιστημονική διχογνωμία σχετικά με το εάν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί ή όχι την υγεία», εξηγεί ο Δρ. Miguel Angel Martinez-Gonzalez, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Πρόεδρος Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα και κορυφαίος ειδικός στον τομέα της μεσογειακής διατροφής.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι, η μελέτη δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στην προώθηση της χρήσης αλκοόλ, αλλά εστιάζει στο να εξετάσει εάν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετικό ή όχι ρόλο στην υγεία.
Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος στην μελέτη
Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαμένουν στην Ισπανία και να είναι ηλικίας μεταξύ 50 έως 75 ετών, καθώς και να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Άτομα που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ ή που έχουν ιατρικές παθήσεις που καθιστούν την κατανάλωση αλκοόλ μη ασφαλή, δεν μπορούν να συμμετάσχουν.
Στη μελέτη συμμετέχουν περισσότεροι από 500 επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων διατροφολόγων, ψυχολόγων και γιατρών από διαφορετικές ειδικότητες.
Οι εθελοντές θα χωριστούν σε δύο ομάδες: στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες θα απέχουν πλήρως από το αλκοόλ ενώ στη δεύτερη οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν ένα μεσογειακό πρότυπο κατανάλωσης αλκοόλ, κυρίως ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, κυρίως κόκκινο κρασί ή μπύρα, τα οποία θα λαμβάνονται με μέτρο μαζί με τα γεύματα.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώσουν λεπτομερείς έρευνες υγείας, να συμμετάσχουν σε τριμηνιαίες διαδικτυακές συναντήσεις και να υποβάλλονται σε ετήσιους ιατρικούς ελέγχους.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της παγκοσμίως και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας με επιχορήγηση 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: University of Navarra
