Listen to this article

Οι ασθενείς με διηθητικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο μπορούν, με ασφάλεια, να παραλείψουν τη χειρουργική επέμβαση, εάν οι όγκοι εξαφανιστούν μετά τη χημειοθεραπεία, προτείνει μια μικρή νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (28 Μαρτίου), στο JAMA Oncology, με τίτλο: Selective Elimination of Breast Surgery for Invasive Breast Cancer”.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Και οι τριάντα μία (31) ασθενείς, όλες χωρίς ένδειξη υπολειπόμενου καρκίνου μετά από χημειοθεραπεία για μικρούς, διηθητικούς HER-2 θετικούς ή τριπλά αρνητικούς όγκους, έλαβαν ακτινοθεραπεία, αλλά καμία δεν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Πέντε χρόνια αργότερα, και οι 31 γυναίκες βρίσκονταν εν ζωή, χωρίς υποτροπή του καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές στην ετήσια συνάντηση για το 2025 της αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας  (Society of Surgical Oncology 2025 Annual Meeting), στην Tampa της Φλόριντα.

«Η απουσία ανιχνεύσιμων υποτροπών καρκίνου του μαστού στα πέντε χρόνια υπογραμμίζει τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της προσέγγισης χωρίς χειρουργική επέμβαση στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Henry Kuerer του Κέντρου Καρκίνου Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η αξία του ελέγχου της υπολειπόμενης νόσου μετά τη χημειοθεραπεία

Αποδίδει την επιτυχία της συγκεκριμένης προσέγγισης στη χρήση μιας ιδιαίτερα ακριβούς μεθόδου βιοψίας για τον έλεγχο της υπολειπόμενης νόσου μετά τη χημειοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της υποβοηθούμενης με εικόνα βιοψίας, η ομάδα του χρησιμοποίησε υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για να επιτύχει ακριβέστερη τοποθέτηση βελόνας και να συλλέξει πολλαπλά δείγματα ιστού με μία μόνο εισαγωγή.

Οι ερευνητές επέκτειναν τη δοκιμή για να συμπεριλάβουν περισσότερες γυναίκες, σημείωσε ο Kuerer.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτά τα συνεχή θετικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η εξάλειψη της χειρουργικής επέμβασης στον μαστό στις περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να γίνουν η βάση για ένα νέο πρότυπο θεραπευτικής φροντίδας, προσφέροντας στις γυναίκες την ευκαιρία να διατηρήσουν την ακεραιότητα του μαστού τους.

«Αν και ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα γίνει ρουτίνα, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές προτού αυτή η μέθοδος αποτελέσει μια τυπική θεραπεία».

Περισσότερες πληροφορίες για τη δημοσίευση και την παρουσίασή της στη συνάντηση της Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας είναι διαθέσιμες στους παρακάτω συνδέσμους:

https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2832067?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Health-Rounds&utm_term=040325&lctg=63e121d07a7ced439a0e2587

https://surgonc.org/events/sso-annual-meeting

Exit mobile version