Listen to this article

Το  Σχολείο Αιματολογίας έχει αναδειχθεί σε σταθερό θεσμό μεταφοράς τεκμηριωμένης γνώσης και κλινικής εμπειρίας προς τη νέα γενιά αιματολόγων. Το φετινό Εαρινό Σχολείο, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, το τριήμερο 11-13 Απριλίου 2025, ήταν αφιερωμένο στις Αιμοσφαιρινοπάθειες και τις παθήσεις του Ερυθρού και είχε τίτλο: «Από τις Αιμοσφαιρινοπάθειες στις Σπάνιες Ερυθροκυτταρικές Διαταραχές: Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση των Παθήσεων των Ερυθροκυττάρων».

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Για το θεσμό του Εαρινού Σχολείου και την ενίσχυση της επιστημονικής κατάρτισης μίλησε στο DailyPharmaNews, η Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Μαρία Μπουζάνη, Αιματολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ, στην Αιματολογική & Λεμφωμάτων Κλινική, στο ΓΝΑ ‘Ο Ευαγγελισμός’.

«Το ίδρυμα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας συστάθηκε το 2003 με δύο βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησης: αφενός την ενίσχυση της επιστημονικής κατάρτισης κυρίως των νέων αιματολόγων και αφετέρου το άνοιγμα της αιματολογίας στην κοινωνία, μέσω της ενημέρωσης του ασθενή και των πολιτών και της ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν στην φροντίδα πέραν της αμιγώς φαρμακευτικής θεραπείας», εξήγησε η κα Μπουζάνη.

«Οι στόχοι αυτοί υπηρετούνται μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων με επιστημονικό και ασθενοκεντρικό περιεχόμενο, της επιμέλειας και έκδοσης ενημερωτικών φυλλαδίων και βιβλίων για τα αιματολογικά νοσήματα, καθώς και της χορήγησης υποτροφιών για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΑΕ, ήταν επίσης έργο του Ιδρύματος. Επιπροσθέτως, κεντρική δραστηριότητα του Ιδρύματος αποτελεί η διοργάνωση δύο σχολείων ετησίως, εαρινού και φθινοπωρινού, για ειδικευομένους ιατρούς στην Αιματολογία.

Από το 2024, σε μια προσπάθεια στήριξης των τοπικών ιατρικών κοινοτήτων, τα Σχολεία άνοιξαν τις πύλες τους και στα μέλη του ιατρικού συλλόγου της περιοχής που φιλοξενούνται, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στην επιστημονική τους ενίσχυση.

Σκοπός είναι η εμβάθυνση στην παθοφυσιολογία των διαφόρων διαταραχών του ερυθροκυττάρου, η εξοικείωση με τις μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης, καθώς και η κατανόηση της θεραπευτικής τους προσέγγισης.
Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και οι εκπαιδευτές του Σχολείου είναι έγκριτοι Αιματολόγοι, με μακροχρόνια εμπειρία στο αντικείμενο αυτό, ενώ η Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, κα Σοφία Ντελίκου, είναι υπεύθυνη Κέντρου εμπειρογνωμοσύνης για την παρακολούθηση των νοσημάτων αυτών», επεσήμανε η Πρόεδρος του Ιδρύματος της ΕΑΕ.

Οι αιμοσφαιρινοπάθειες

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Σχολείου Αιματολογίας,κα Σοφία Ντελίκου, μίλησε στο DailyPharmaNews, για τις αιμοσφαιρινοπάθειες και τη διαχείριση της εξέλιξής τους στη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες.

«Οι αιμοσφαιρινοπάθειες, και κυρίως η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και η δρεπανοκυτταρική νόσος, αποτέλεσαν για δεκαετίες το “Εθνικό μας Νόσημα”, με εξαιρετικά υψηλή επίπτωση στη χώρα μας. Μέχρι και τη δεκαετία του 1980, η επιβίωση των ασθενών σπάνια ξεπερνούσε τα 20 έτη. Σήμερα, μετά από τέσσερις δεκαετίες συστηματικής προσπάθειας, η μέση επιβίωση φτάνει πλέον τα 60 έτη, με τους ασθενείς να εισέρχονται πλέον στην ενήλικη ζωή και τη γήρανση, διεκδικώντας ποιότητα ζωής και μακροχρόνια φροντίδα.

Το Σχολείο Αιματολογίας, εστιάζοντας τόσο στη θεωρητική κατάρτιση όσο και στην πρακτική προσέγγιση πραγματικών περιστατικών, προσφέρει ένα ουσιαστικό πλαίσιο εκπαίδευσης για τις χρόνιες αυτές παθήσεις που απαιτούν διεπιστημονική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος, αν και λιγότερο συχνή στην Ελλάδα από τη θαλασσαιμία , αποτελεί μια εξίσου σημαντική, εξαιρετικά επιβαρυντική και πολυσυστημική νόσο, με μεγάλες προκλήσεις στην καθημερινή κλινική πράξη. Η σωστή εκπαίδευση των ειδικευόμενων αιματολόγων στη διαχείρισή της είναι κρίσιμη για την έγκαιρη αναγνώριση των οξέων και χρόνιων επιπλοκών, την εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών στρατηγικών και την ολιστική φροντίδα του ασθενούς. Η χρήση υδροξυουρίας, τα νεότερα φάρμακα που αναπτύσσονται μέσω κλινικών μελετών καθώς και οι πρώτες γονιδιακές θεραπείες, συνθέτουν ένα ταχύτατα εξελισσόμενο τοπίο που απαιτεί συνεχή επιμόρφωση και κλινική ετοιμότητα.

Παράλληλα, η διδασκαλία των καλοηθών παθήσεων του ερυθρού αιμοσφαιρίου αποτελεί θεμέλιο της εκπαίδευσης στην Αιματολογία. Από τις συνήθεις σιδηροπενικές αναιμίες και τις ενζυμοπάθειες (όπως η G6PD), έως τις συγγενείς δυσπλασίες και τις κληρονομικές  αναιμίες, οι παθήσεις αυτές δεν είναι απλώς συχνές — είναι και πολυπαραγοντικές, με διαγνωστικές και θεραπευτικές ιδιαιτερότητες. Η σωστή διδασκαλία τους συμβάλλει στην αποφυγή υποδιάγνωσης ή αχρείαστων παρεμβάσεων και στη διαμόρφωση ενός ιατρού με ολιστική και νηφάλια προσέγγιση», τονίζει η Αιματολόγος, κα Σοφία Ντέλικου, η οποία είναι Διευθύντρια ΕΣΥ στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, Υπεύθυνη του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Παρακολούθησης Αιμοσφαιρινοπαθείων και Επιπλοκών τους στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας.

Τα Σχολεία Αιματολογίας

«Με την προσήλωσή τους στην επιστημονική τεκμηρίωση, την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και την παρουσία των ίδιων των ειδικευόμενων ως συνοδοιπόρων στην εκπαίδευση, διαμορφώνει αιματολόγους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ενσυναίσθηση και διαχρονική κλινική επάρκεια. Σε μια εποχή, όπου οι θεραπευτικές δυνατότητες αυξάνονται ραγδαία, η επένδυση στη γνώση και την ανθρωποκεντρική ιατρική προσέγγιση είναι το καλύτερο εφόδιο για την επόμενη γενιά.

Το μέλλον των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες είναι πιο ελπιδοφόρο από ποτέ και το φετινό Εαρινό Σχολείο συνέβαλε, ουσιαστικά, στο να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μέλλον θα χτιστεί από ιατρούς έτοιμους, ευαισθητοποιημένους και καταρτισμένους, κατέληξε η κα Μπουζάνη. 

Exit mobile version