Ορισμένα μωρά γεννιούνται με μια παραλλαγή γονιδίου που τα προστατεύει σχεδόν πλήρως από τον ίκτερο, όπως πρόσφατα ανακάλυψαν ερευνητές.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Είναι πολύ συνηθισμένο στα νεογνά, τις πρώτες μέρες της ζωής τους, να εκδηλώνεται ίκτερος, με τη χαρακτηριστική κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα τους και στο ασπράδι των ματιών τους. Η κίτρινη απόχρωση προκαλείται από τη χολερυθρίνη, μια πορτοκαλοκίτρινη χρωστική ουσία που σχηματίζεται στο συκώτι, καθώς διασπά τα υπερβολικά ερυθρά αιμοσφαίρια.
Συνήθως, ο ίκτερος υποχωρεί από μόνος του. Σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη και θάνατο.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι η παραλλαγή γονιδίου που εντοπίστηκε πρόσφατα, που υπάρχει σε ορισμένους ανθρώπους, επηρεάζει την επεξεργασία της χολερυθρίνης από τα μωρά διαφορετικά από ό,τι στους ενήλικες, σύμφωνα με μια μελέτη στο Nature Communications.

Τι ανακάλυψε η έρευνα για την παραλλαγή γονιδίου που προστατεύει από τον ίκτερο

Οι ερευνητές έφτασαν στην ανακάλυψή τους, αναλύοντας εκατομμύρια γονίδια σε δείγματα αίματος από σχεδόν 30.000 νεογέννητα μωρά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.000 με ίκτερο, και των γονιών τους.

Η παραλλαγή που βρήκαν -είναι γνωστό ότι υπάρχει στο 12% περίπου των μωρών που γεννιούνται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες- ελέγχει ένα ένζυμο που μετατρέπει τη χολερυθρίνη σε υδατοδιαλυτή μορφή, επιτρέποντας στον οργανισμό να την ξεφορτωθεί πιο εύκολα.

«Μας έκανε εντύπωση που διαπιστώσαμε αυτή την επίδραση μόνο στα έντερα των μωρών, αλλά όχι στο συκώτι, καθώς το συκώτι είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό της χολερυθρίνης στους ενήλικες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Μπο Τζάκομσον του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

Το εύρημα μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τρόπου πρόληψης του σοβαρού ίκτερου στα νεογνά, εκτιμούν οι ερευνητές.

Share.
Exit mobile version