Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Μόλις ενάμιση φλιτζάνι φυλλώδη πράσινα λαχανικά θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των αθηροσκληρωτικών αγγειακών παθήσεων αποκαλύπτει μια νέα έρευνα. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη Κ1 που βρίσκεται άφθονη μέσα στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά φαίνεται να αναστέλλει την αγγειακή ασβεστοποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία οι εναποθέσεις ασβεστίου συσσωρεύονται στις αρτηρίες, καθιστώντας τες δύσκαμπτες και επιρρεπείς σε απόφραξη.

Στην μελέτη, που διήρκησε 14 χρόνια, συμμετείχαν 1.436 Αυστραλές γυναίκες μέσης ηλικίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση με υπερήχους για να μετρήσουν το πάχος του αρτηριακού τοιχώματος στον λαιμό των συμμετεχόντων, ένας αξιόπιστος δείκτης αθηροσκλήρωσης σε όλο το σώμα.

Ο προστατευτικός ρόλος των πράσινων λαχανικών

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση περίπου ενάμισι φλιτζανιού πράσινων φυλλωδών λαχανικών ημερησίως – περίπου ισοδύναμη με 120 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 – παρείχε την ισχυρότερη προστασία έναντι των θανάτων από αθηροσκληρωτικές αγγειακές παθήσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Κ1 εμφάνισαν 5,6% λεπτότερα αρτηριακά τοιχώματα σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν τη λιγότερη, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικά λιγότερη αρτηριακή βλάβη.

Η προστασία αποδείχθηκε ακόμη πιο αποτελεσματική για τα πιο θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 14,5 ετών, 301 γυναίκες πέθαναν από αθηροσκληρωτικά αίτια. Αντίθετα, στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 οι γυναίκες εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά.

«Όπως διαπιστώθηκε από τα ευρήματα, τα φυλλώδη πράσινα και σταυρανθή λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, περιέχουν βιταμίνη Κ1, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αγγειακών διεργασιών ασβεστοποίησης που χαρακτηρίζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα ευρήματα προσφέρουν αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτή η συχνά παραβλεπόμενη βιταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη της αρτηριακής βλάβης που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια», εξηγεί η Δρ. Montana Dupuy, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που καθιστά τη μελέτη ιδιαίτερα αξιόπιστη είναι η χρήση βάσεων δεδομένων τροφίμων με βιταμίνη Κ1 ανά περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά με βάση τις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δύο ανεξάρτητες ισοτοπικές μεθόδους χρονολόγησης που επιβεβαίωσαν και οι δύο τις προστατευτικές συσχετίσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα καθοδηγούν τώρα τους ερευνητές στην ανάπτυξη εξειδικευμένων τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη Κ1 στο Εργαστήριο Future Foods and Digital Gastronomy του Πανεπιστημίου Edith Cowan, ωφελώντας ενδεχομένως κοινότητες με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως τους κατοίκους οίκων ευγηρίας που ενδέχεται να δυσκολεύονται να καταναλώσουν επαρκή ποσότητα φρέσκων λαχανικών.

Πηγή: European Journal of Nutrition

Share.
Exit mobile version