Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η ποιότητα των ωαρίων τους μειώνεται και γίνονται λιγότερο αποδοτικά για εξωσωματική γονιμοποίηση. Ερευνητές μελετούν τη δυνατότητα, στο μέλλον, να «αναζωογονηθούν» τα ωάρια μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών για να βελτιωθεί η πιθανότητα επιτυχημένης εγκυμοσύνης και απόκτησης υγιών μωρών, όπως αναφέρει μια μελέτη σε πειραματόζωα.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Στις ωοθήκες, τα ανώριμα ωάρια στεγάζονται σε σάκους γεμάτους με υγρό που ονομάζονται ωοθυλάκια. Όταν ένα ωάριο ωριμάζει, το ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει το ωάριο κατά την ωορρηξία.

Ο ερευνητής Haiyang Wang και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανέφεραν στο Nature Aging, ότι η μετακίνηση «γηρασμένων» ωαρίων σε «νεότερα» ωοθυλάκια μπορεί να αποκαταστήσει εν μέρει την αναπαραγωγική τους λειτουργία και έτσι να δημιουργηθούν ωάρια καλύτερης ποιότητας για γονιμοποίηση in vitro.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξήγαγαν υγιή ωοθυλάκια από νεαρά πειραματόζωα και τα καλλιέργησαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Στη συνέχεια έβγαλαν παλαιότερα ωάρια από τα αρχικά τους ωοθυλάκια και τα μεταμόσχευσαν στα νεότερα ωοθυλάκια, των οποίων τα ωάρια είχαν αφαιρεθεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα και η αναπτυξιακή ικανότητα του «ηλικιωμένου» ωαρίου μπορεί να αποκατασταθεί ουσιαστικά (αν και όχι πλήρως) μέσω της «ανατροφής» σε ένα «νεαρό ωοθυλακικό περιβάλλον», όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Υπήρξαν βελτιώσεις στον μεταβολισμό των γηραιότερων ωαρίων και στην έκφραση των γονιδίων.

Υπήρχαν, επίσης, ενδείξεις ότι το περιβάλλον νεαρών ωοθυλακίων θα μπορούσε να υποστηρίξει διαδικασίες που μειώνουν τον αριθμό των μη φυσιολογικών χρωμοσωμάτων.

Στα πειραματόζωα (ποντίκια), όλες αυτές οι βελτιώσεις ενισχύουν την επιτυχία της εμβρυϊκής ανάπτυξης μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση, οδηγώντας σε ποσοστό ζωντανών γεννήσεων περίπου τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που επιτυγχάνεται με ηλικιωμένα ωάρια που δεν εκτίθενται στο νεαρό ωοθυλακικό περιβάλλον, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως οι γυναίκες που ξεκινούν προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, περίπου στην ηλικία των 42 έως 45 ετών, συνήθως, δέχονται προτροπή να μην προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση με τα δικά τους ωάρια, επειδή τα μεγαλύτερα ωάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες ανωμαλιών.

Φυσικά, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε εάν αυτά τα ευρήματα μπορούν να επεκταθούν και σε ανθρώπινη χρήση.

Share.
Exit mobile version