Σημαντικό εύρημα στη μάχη για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι, η τακτική χρήση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος σε άτομα με διαβήτη κατά 40% καθώς και να αποτρέψει το 20% αυτού του τύπου καρκίνου στον γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποκαλύπτει ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος.

Η ασπιρίνη είναι ένα ευρέως διαθέσιμο και φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται  για την ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και ως ένα μακροπρόθεσμο προληπτικό ή μεταθεραπευτικό φάρμακο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και θρόμβους αίματος λόγω των επιδράσεών της στην αραίωση του αίματος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας καρκίνος που σχηματίζεται σε ορισμένα κύτταρα του παγκρέατος. Αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.Άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος είναι όσα έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό ή κληρονομούμενες μεταλλάξεις. 

Στα αρχικά στάδιά του, ο καρκίνος του παγκρέατος δεν προκαλεί συμπτώματα, με αποτέλεσμα το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκoνται ήδη σε προχωρημένα στάδια. Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του παγκρέατος παραμένουν πολύ περιορισμένες και μόνο περίπου το 12% των ασθενών επιβιώνει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Άτομα άνω των 50 ετών που αναπτύσσουν διαβήτη έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Αν και οι λόγοι για τη σύνδεση δεν είναι σαφώς καθορισμένοι, είναι ωστόσο δεδομένο ότι, και οι δύο νόσοι είναι ασθένειες του παγκρέατος και επίσης, και οι δύο νόσοι εμφανίζουν δυσανεξία στη ζάχαρη.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον θέλησε να διαπιστώσει εάν η ασπιρίνη είναι αποτελεσματική στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικά δεδομένα από την Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου από περίπου 10.000 άτομα ηλικίας από 37 έως 73 ετών.

Η προληπτική δράση της ασπιρίνης ισχυρότερη σε άτομα με διαβήτη

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος κατά 40% σε άτομα με διαβήτη και κατά 20% στον γενικό πληθυσμό.

« Η μελέτη μας δείχνει ότι η ασπιρίνη, που παραδοσιακά σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών ή καρδιακών επιπλοκών, έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.Το πιο εντυπωσιακό εύρημα όμως είναι ότι το προληπτικό αποτέλεσμα είναι ισχυρότερο σε άτομα με διαβήτη, με 40% λιγότερο κίνδυνο σε αυτή την ομάδα ασθενών. Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό εύρημα, δεδομένης της συσχέτισης του διαβήτη με τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας DrZaedHamady.

Η ανακάλυψη αυτή χαιρετίστηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως «ένα σημαντικό εύρημα» στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, μιας από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Το εύρημα αυτό έρχεται να προστεθεί στα ευρήματα προηγούμενων μελετών που είχαν δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ενζύμων που αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και τροφοδοτούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Πηγή: Pancreatology

Share.
Exit mobile version