Τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στη διαδικασία μέσα στο 2025 να εφαρμόσουν την ψηφιακή υπογραφή στη λογική να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα η εφαρμογή της άυλης συνταγής, ο ιατρικός κόσμος φαίνεται πως δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που προωθούνται από πλευράς πολιτείαςστο χώρο της συνταγογράφησης.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ημερίδας που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τη συμμετοχή στελεχών της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, για τα νέα συστήματα συνταγογράφησης και ηλεκτρονικών ραντεβού τέθηκε θέμα παράτασης στην έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την οποία μάλιστα ο ΙΣΑ ζήτησε κι επίσημα με επιστολή προς την ΗΔΙΚΑ.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όπου συμμετείχε διαδικτυακά, διαχώρισε το θέμα της εισαγωγής στην πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού από εκείνο της εισαγωγής στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης–τα δύο θέματα που τέθηκαν στην ημερίδα- μίλησε για άλλης τάξεως μεγέθους θέμα.
Όπως είπε «ησυνταγογράφηση, που κι εκεί έχουμε μεγάλη συνεργασία (σ.σ. με τους εκπροσώπους των γιατρών) και για τα πρωτόκολλα και για όλα τα άλλα, είναι ένα μέτρο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι ένα μέτρο που έχει να κάνει με τη στήριξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».
Ο υπουργός πάντως δήλωσε πρόθυμος να υπάρξει μία παράταση που να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμοστούν καλύτερα με την εφαρμογή του νέου συστήματος. «Εάν στην προσπάθεια που τώρα κάνουμε μου πείτε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα δομικό και θέλετε να καθυστερήσουμε 2 εβδομάδες, να το κάνουμε. Δεν θα πέσει λαιμητόμος. Αλλά κι εδώ ξέρουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να συζητάμε αυτά τα πρωτόκολλα και πως θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους επί χρόνια και ποτέ να μην εφαρμόζονται. Κάποτε πρέπει να εφαρμοστούν. Τι να κάνουμε;»
Παράταση, όπως είπε μπορεί να δοθεί «αλλά δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε του στόχου», διευκρίνισε. «Ο στόχος είναι να έχουμε πραγματικά εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση. Τι να κάνουμε τώρα; Εάν δεν καταφέρουμε να έχουμε ένα σύστημα στο οποίο ο κάθε ασθενής θα παίρνει το φάρμακο που πρέπει να πάρει κι όχι κάποιο άλλο στο τέλος δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε κανένα φάρμακο. Είναι τόσο απλό! Πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα».
«Πράγματα που μπορούν να διευκολύνουν τον γιατρό στη χρήση του συστήματος τεχνικά είναι δυνατό να αλλάξουν, ο στόχος όμως δεν μπορεί να αλλάξει», είπε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Αυτό που εμείς θέλουμε και το έχουμε δείξει διαχρονικά είναι προφανώς η εξυγίανση μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα και ήμασταν οι γιατροί ανάμεσα σε εκείνους σε ολόκληρη την Ευρώπη που συμμετείχαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε αυτό. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία δυσκολία φαίνεται στο θέμα της συνταγογράφησης. Τώρα εάν είναι δύο εβδομάδες ή είναι τρεις εβδομάδες (σ.σ. η παράταση που πρέπει να δοθεί στους γιατρούς για την καλύτερη προσαρμογή τους στη χρήση του νέου συστήματος) εγώ δεν μπορώ να το κρίνω αλλά νομίζω, καλή τη θελήσει, θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος εκείνος ώστε αυτό να έχει μία καθολικότητα και να νιώθουν και οι γιατροί ότι μπορούν στη δουλειά τους να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς χωρίς να έχουν προβλήματα οι ίδιοι».
Το πρόβλημα, συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Φώτης Πατσουράκος, δεν είναι τα πρωτόκολλα, όσο το ότι αλλάζουν τα λειτουργικά προγράμματα κι εκεί είναι δύσκολο ακόμη για ανθρώπους που δεν έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία, κυρίως μεγάλοι σε ηλικία γιατροί και γιατροί που δεν έχουν τη γραμματειακή υποστήριξη, και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει παράλληλη εφαρμογή του παλιού προγράμματος και του καινούργιου για ένα ικανό χρονικό διάστημα, με τον Υπουργό να απαντά ότι εφόσον αυτό είναι τεχνικά δυνατό, ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση.
Το δελτίο Τύπου του ΙΣΑ σχετικά με την επιστολή του προς την ΗΔΙΚΑ
O IΣΑ απέστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, με την οποία ζητά να δοθεί παράταση στην έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε συνέχεια του αιτήματος που είχε διατυπώσει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, στην ημερίδα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο ΙΣΑ, για τα νέα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικών ραντεβού.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ στη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ που κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Υγείας, αναφέρονται τα εξής:
« Σε συνέχεια της Ημερίδας που πραγματοποίησε ο Ι.Σ.Α. στα γραφεία του στις 13.1.2025 με συμμετοχή πάνω από 2.500 ιατρούς και θέμα: «Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικών ραντεβού», ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι, εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη από τη Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, ο ίδιος είναι θετικός στο να υπάρξει παράταση ολίγων εβδομάδων στην έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ο Ι.Σ.Α. δέχεται καθημερινά πληθώρα διαμαρτυριών από τους συναδέλφους ιατρούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προκειμένου να προσαρμοστούν και να εξοικειωθούν στο νέο σύστημα, παρακαλούμε όπως δεχτείτε το αίτημα της παράτασης λίγων εβδομάδων, πολλώ μάλλον που δεν γνωρίζουμε προφανείς λόγους για τους οποίους καθίσταται πιεστική η άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος.
Σας επισημαίνουμε ότι αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα αν δεν δοθεί ικανό χρονικό περιθώριο στους γιατρούς για την εξοικείωσή τους με το νέο σύστημα, ένα σύστημα που αν ενταχθεί άμεσα είναι καταδικασμένο να μη λειτουργήσει αποτελεσματικά για κανέναν, πολλώ μάλλον για τους ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν».