Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μικρή αύξηση στον αριθμό που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά καταγράφεται σύμφωνα με τη νέα λίστα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με επικαιροποιημένα στοιχεία από το τέλος (συγκεκριμένα την 27η) Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη λίστα αυτή  που αναρτήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα του Οργανισμού τα «φάρμακα περιορισμένης διαθεσιμότητας»ανέρχονταν συνολικά στα 234, από τα οποία τα 42 ήταν νοσοκομειακά ενώ σε περιορισμένη διαθεσιμότητα βρισκόταν κι ένα εμβόλιο.

Επίσης σε έλλειψη ήταν 44 φάρμακα τα οποία εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) εκ των οποίων τα 6 ήταν αμιγώς νοσοκομειακά.

Ο ΕΟΦ αναρτά σε μηνιαία βάση λίστα με τα φάρμακα που οι υπηρεσίες του διαπιστώνουν ότι βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και βρίσκονται υπό επιτήρηση ή λείπουν παντελώς από την ελληνική αγορά. Σε σχέση λοιπόν με την προηγούμενη λίστα που αφορούσε την καταγεγραμμένη κατάσταση στα τέλη Αυγούστου παρουσιάζεται μία μικρή αύξηση του αριθμού των φαρμάκων περιορισμένης διαθεσιμότητας αλλά και αυτών που έρχονται στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ.

Πιο συγκεκριμένα τα φάρμακα περιορισμένης διαθεσιμότητας ανέρχονταν σε 226 και εκείνα που έρχονταν στη χώρα μέσω ΙΦΕΤ ανέρχονταν στα 40.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πρόσφατα είχε ανακοινώσει λίστα με 258 φάρμακα που σύμφωνα με την εικόνα που ο ίδιος έχει από τα φαρμακεία όλης της χώρας βρίσκονταν σε έλλειψη, την οποία λίστα έστειλε και στον ΕΟΦ.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews o Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ κ. Μανόλης Κατσαράκης, ο ΕΟΦ κάθε μήνα ανακοινώνει τη σχετική λίστα με την οποία ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το φάρμακο για τα φάρμακα εκείνα για τα οποία υπάρχει κάποιο πρόβλημα διαθεσιμότητας δίνοντας τους ταυτόχρονα οδηγίες για πιθανούς τρόπους αντικατάστασής τους από άλλα φάρμακα.

Το θέμα βεβαίως είναι ότι ίσως θα περίμενε κανείς πως μετά από τις αυξήσεις τιμών στα πολύ φθηνά φάρμακα που ανακοίνωσε και εφάρμοσε το Υπουργείο Υγείας ακριβώς με στόχο τα φάρμακα αυτά να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και να μην εξάγονται με σκοπό το κέρδος σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπου πωλούνται σε πολλαπλάσιες από εδώ, τιμές, ο αριθμός των ελλειπτικών φαρμάκων θα μειωνόταν.

Αυτό όμως, όπως λέει ο κ. Κατσαράκης είναι ένας τρόπος να δει κανείς το θέμα. «Μπορεί κανείς να πει ότι εάν το Υπουργείο δεν προέβαινε στις αυξήσεις αυτές –σε μία κίνηση που σίγουρα έχει τη λογική να μην αποσύρονται φάρμακα που η διακίνησή τους στην ελληνική αγορά είναι ασύμφορες για τις παρασκευάστριες εταιρείες ή να μην εξάγονται σε πολλαπλάσιες τιμές στο εξωτερικό- ο αριθμός των φαρμάκων που βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα ή σε παντελή έλλειψη θα ήταν μεγαλύτερος.

«Βεβαίως», συνεχίζει ο κ. Κατσαράκης, «κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ευχαριστημένος με αυτόν τον αριθμό ελλείψεων. Υπάρχουν ελλείψεις. Ακόμη κι αυτή η περιορισμένη διαθεσιμότητα προβληματίζει καθημερινά τους φαρμακοποιούς καθώς είναι αναγκασμένοι να συνεργάζονται με τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα εμβαλάγιο από τη μία φαρμακαποθήκη κι ένα από την άλλη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που φτάνουν στο φαρμακείο και ζητούν να πάρουν το φάρμακό τους. Είναι πάντα πρόβλημα όταν δεν υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα και πάρα πολλά από αυτά, πέρα από τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, έρχονται στο φαρμακείο με το σταγονόμετρο και με μεγάλη χρονοβόρα  διαδικασία και προσπάθεια από τον φαρμακοποιό».

Αυτήν ειδικά την περίοδο, ενόψει και της πτώσης της θερμοκρασίας και των προβλημάτων που κατά κανόνα παρουσιάζονται όταν συμβαίνει αυτό, όπως λέει ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «μόνιμη σκέψη για μας είναι τα αντιβιοτικά σιρόπια για τα παιδιά τα οποία θέλουμε να είναι ετοιμοπαράδοτα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για τα παιδιά και τα βρέφη. Σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά χάπια το πρόβλημα είναι μικρότερο καθώς δεν παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα μεγάλων ελλείψεων ή όπου παρατηρούνται κάποια προβλήματα, υπάρχουν ισοδύναμα γενόσημα φάρμακα που μπορούν να εξυπηρετήσουν την επείγουσα κατάσταση. Δυστυχώς στα αντιβιοτικά σιρόπια τέτοια δυνατότητα για γενόσημα δεν υπάρχει, οπότε εκεί πραγματικά επαγρυπνούμε».

Γενικότερα προβληματισμός από πλευράς φαρμακοποιών υπάρχει για πάρα πολλά κολλύρια για το γλάυκωμα που οι ελλείψεις τους είναι «στο κόκκινο», για κάποιες ινσουλίνες, καινούργια μόρια για τον σακχαρώδη διαβήτη, χάπια και ενέσεις γι’ αυτή τη συχνή πάθηση, ενέσεις για τον καρκίνο του προστάτη, λοιπές άλλες ορμονικές ενέσεις π.χ. ένεση για την οστεοπόρωση, αντιρευματικά φάρμακα και ορισμένα φάρμακα για το αναπνευστικό.   

Share.
Exit mobile version