Ιδιαίτερη αναφορά στους φαρμακοποιούς έκανε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Υπουργείο με θέμα την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης μέσω των νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας στοιχεία για τα «λαυράκια» που έχουν βγάλει οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο για το θέμα και αναφερόμενος σε 100 καραμπινάτες περιπτώσεις συνταγογράφησης πολύ μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων, παροχή φαρμάκων για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που επιτρέπει το φύλλο οδηγιών τους, συχνές –πέρα του δέοντος- ανανεώσεις  κτλ μίλησε για το ρόλο των φαρμακοποιών περνώντας ένα μήνυμα ότι ο ρόλος τους μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός στην όλη αυτή προσπάθεια.

«Δεν δίνω κατευθείαν κατηγορία στο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την ηλεκτρονική συνταγή. Αλλά θέλω να πω κάτι για το φαρμακείο. Εάν ο φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον και θα πρέπει να ενημερώνει τον ΕΟΠΥΥ γι’ αυτήν την πρακτική.

Αυτό δεν είναι σπιουνιά, αυτό είναι η δική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα», ανέφερε ο Υπουργός.

Μάλιστα σε ερώτηση του DailyPharmaNews για το εάν θα έβλεπε θετικά το να υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για περιπτώσεις, όπου ο φαρμακοποιός θα καλείτο να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παρακάτω απαντώντας ότι «ναι, γενικά θα μου άρεσε να φτιάξω ένα πλέγμα κινήτρων αλλά και πάλι μέχρι να γίνει αυτό οι φαρμακοποιοί εάν βλέπουν κάτι περίεργο μπορούν να το καταγγείλουν στον ΕΟΠΥΥ πολύ εύκολα».

Share.
Exit mobile version