Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Κάνοντας μία αποτίμηση των εργασιών του 10ου Πανθεσσαλικού Συνεδρίου που φιλοξένησε η πόλη του πριν λίγες μέρες (9-10 Νοεμβρίου) ο Πρόεδρος του  Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης, με άρθρο του στο DailyPharmaNews, θεωρεί ότι το συνέδριο ήταν επιτυχημένο αφού η συμμετοχή ήταν μεγάλη και επιτεύχθηκε ο στόχος, που ήταν να συζητηθούν οι διέξοδοι που υπάρχουν για την επιβίωση του φαρμακευτικού λειτουργήματος σ’ ένα δύσκολο γενικότερο περιβάλλον.

Ωράριο, ιδιοκτησιακό, ικανοποιητικές απολαβές, θα βοηθήσουν τον φαρμακοποιό να λειτουργεί απερίσπαστος με μοναδικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αποτρέποντας τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αχόρταγο εμποράκο.  

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι το κύριο αντικείμενο των φαρμακοποιών, που είναι η ασφαλής διάθεση του φαρμάκου, δεν μπορεί να τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα από την Πολιτεία, κάτι που όπως λέει, έχει ως αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να οδηγείται ο φαρμακοποιός σε αναγκαστική αλλοίωση του χαρακτήρα του λειτουργήματός του, ενώ σημαντική για τον ίδιο είναι και η διασφάλιση της ιδιαίτερης σχέσης που υπάρχει μεταξύ φαρμακοποιού και πολίτη – ασθενή, κάτι το οποίο ο ίδιος προσπαθεί να ενδυναμώσει με δράσεις του Συλλόγου του.

Στο άρθρο του ο κ. Κουτσούκης αναφέρει τα εξής:

Η παρουσία των συναδέλφων φαρμακοποιών, των συνεργατών μας στα φαρμακεία, φοιτητών και εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε όλες τις επιστημονικές ομιλίες, καθώς και στα τραπέζια συζήτησης, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον κράτησε μέχρι το τέλος του συνεδρίου. Οι επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι, κάτι που μας κάνει διπλά χαρούμενους, από τη μια για την επιτυχία του συνεδρίου και από την άλλη για την προβολή της πόλης μας, αλλά και του Συλλόγου μας και του έργου που προσπαθούμε σαν διοίκηση να παράξουμε. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με ανάλογες δράσεις στο μέλλον. 

Στόχος ήταν να συζητηθούν οι διέξοδοι που υπάρχουν για την επιβίωση του φαρμακευτικού λειτουργήματος στο περιβάλλον του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της πολιτικής ισοπέδωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εφαρμόζεται στις σύγχρονες οικονομίες της Δύσης, στις οποίες ανήκει και η χώρα μας. Και όταν μιλάμε για φαρμακευτικό λειτούργημα εννοούμε το ανεξάρτητο φαρμακείο της κοινότητας, με ιδιοκτήτη φαρμακοποιό, όπως το γνωρίζουμε ως σήμερα, με ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας, προσηλωμένο στην ασφαλή διάθεση των φαρμάκων και χωρίς τις αλλοιώσεις που επιφέρει ο άκρατος ανταγωνισμός και η επιχειρούμενη άνευ όρων εμπορευματοποίηση της υγείας.  

Ο φαρμακοποιός για να συνεχίσει να λειτουργεί απερίσπαστος και με μοναδικό του σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, θα πρέπει να εργάζεται σε ασφαλές οικονομικά περιβάλλον με ικανοποιητικές απολαβές, για τις οποίες δεν θα απαιτείται η μετατροπή του σε αχόρταγο εμποράκο. Το κύριο αντικείμενο μας, που είναι η ασφαλής διάθεση του φαρμάκου, δεν μπορεί να τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα από την Πολιτεία, μέσω της άδικης φορολόγησης, των μνημονικών rebate και των ευτελιστικών ποσοστών κέρδους και να οδηγούμαστε, έτσι, εκ των πραγμάτων σε αναγκαστική αλλοίωση του χαρακτήρα του λειτουργήματός μας. Το ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου, δηλαδή το ωράριο στο οποίο καλούμαστε ως επιστήμονες φαρμακοποιοί να εργαστούμε και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, δεν μπορεί να είναι εξοντωτικό, ούτε να μετατρέπεται σε εργαλείο περαιτέρω ανταγωνισμού. Χρειαζόμαστε, εμείς οι φαρμακοποιοί, ποιοτικό χρόνο για να ζούμε σαν άνθρωποι και για να έχουμε τη δυνατότητα μιας συνεχούς επιμόρφωσης και αποτελεσματικής εκπαίδευσης πάνω στα νέα δεδομένα του επαγγέλματός μας. Επίσης, ο ασθενής χρειάζεται τον φαρμακοποιό του στον πάγκο, κάτι που υπονομεύεται από τη διεύρυνση του ωραρίου, όπως υπονομεύεται και ο θεσμός των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων. 

Στόχος του συνεδρίου ήταν, ακόμη, να διασυνδεθεί το κοινωνικό όφελος που προκύπτει και ειδικά το όφελος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, από την προστασία του μικρομεσαίου φαρμακείου, του φαρμακείου της γειτονιάς και των απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίες βάλλονται συνεχώς από την εγκατάλειψη της υπαίθρου. 

Ο πολίτης χρειάζεται δίπλα του το φαρμακείο της προσωπικής εξυπηρέτησης, με επιστημονική επάρκεια, με επάρκεια φαρμάκων, αλλά και με την ενσυναίσθηση του φαρμακοποιού, που θα επιδείξει κάθε φορά πραγματικό ενδιαφέρον. Στη βάση αυτή οφείλουμε σαν κλάδος, να αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι τα δικά μας προβλήματα είναι προβλήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Η σχέση που έχει χτιστεί με όλους τους συλλόγους ασθενών της περιοχής μας, αλλά και με κάθε φορέα που προάγει την υγεία, την πρόληψη και τον εθελοντισμό, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση του έργου μας προς αυτή την κατεύθυνση, της σύνδεσης δηλαδή του οφέλους του ασθενούς με την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του κλάδου μας, τα οποία εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας. Στο συνέδριό μας τιμήθηκαν όλοι οι Σύλλογοι Ασθενών της περιοχής, όπως και το Χαμόγελο του Παιδιού και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες του Συλλόγου μας σε όλο το φάσμα της δραστηριοποίησης μας στα κοινωνικά δρώμενα, με αποκορύφωμα το ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ που διοργανώνεται κάθε άνοιξη. 

Σ’ ένα επιστημονικό συνέδριο, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα επιστημονικά θέματα. Για πρώτη φορά φέτος επιχειρήσαμε να λειτουργήσει στο χώρο του συνεδρίου αίθουσα παράλληλων εκδηλώσεων με ειδικές εκπαιδεύσεις όσων είχαν δηλώσει ενδιαφέρον. 

Ο φαρμακοποιός στέκεται δίπλα στον πολίτη και παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα για το σύστημα υγείας. Για το λόγο αυτό οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι προτάσσουμε τις επιμορφωτικές δράσεις των μελών μας και κάθε ενέργεια που βοηθάει στην επιστημονική ανέλιξη του κλάδου. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, κινήθηκε το Πανθεσσαλικό Συνέδριο με επιστημονικές ομιλίες, όπως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τη νόσο alzheimer, για τη νεφρική ανεπάρκεια, για τις νέες λοιμώξεις και τους τρόπους πρόληψης, για την κατάθλιψη και το σύγχρονο τρόπο ζωής, για τη διακοπή του καπνίσματος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και με ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά σεμινάρια να λαμβάνουν χώρα, όπως για τη χρήση των αναπνευστικών συσκευών, την τεχνολογία παρασκευής εμβολίων και τα φαινόμενα εξαρτήσεων. 

Ο θεσμός του Πανθεσσαλικού συνεδρίου, που φέτος κλείνει 10 χρόνια ζωής, είναι ένας θεσμός που συνεχώς δυναμώνει και δημιουργεί ενδιαφέρον στο φαρμακευτικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο. Συνεχίζουμε για την επόμενη διοργάνωση που θα λάβει χώρα στα όμορφα Τρίκαλα το έτος 2025. 

Share.
Exit mobile version