Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) ξεκινά η εκστρατεία ενημέρωσης από πλευράς των Ελληνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ώστε το ευρύ κοινό να τις γνωρίσει καλύτερα και να μάθει για την Επιχειρηματική τους Δύναμη.

Στην ουσία πρόκειται για μία προσπάθεια προβολής του σύγχρονου δυναμικού προσώπου που έχει αυτός ο μάλλον άγνωστος σε πολλούς τρίτος τομέας της ελληνικής οικονομίας αλλά και αποκατάστασης της φήμης του που για όσους γνωρίζουν, είχε πληγεί κάποιες δεκαετίες νωρίτερα.

Για την προσπάθεια αυτή μίλησε στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Βασίλης Μπιρλιράκης  σημειώνοντας ότι μία από τις βασικές αρχές του συνεταιριστικού κινήματος, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί από το διεθνές όργανο εκπροσώπησης του συνεταιριστικού κινήματος, τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία, είναι η συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών. Η αρχή αυτή αναφέρει ότι οι συνεταιρισμοί επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα  για τα μέλη τους εάν συνεργάζονται μεταξύ τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στη λογική αυτή λοιπόν και κάνοντας τη διάγνωση ότι στον ελληνικό χώρο η συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών περιορίζονταν, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό μόνο στη συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου, πήραμε την πρωτοβουλία ως ΟΣΦΕ να ανοίξουμε γέφυρες επικοινωνίας και προφανώς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομικής συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους, σε διαφορετικούς χώρους οικονομικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε τις επαφές με οργανώσεις εκπροσώπησης συνεταιρισμών όπως η ΕΣΤΕ (Συν.Τράπεζες), η ΕΘΕΑΣ (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί), η ΠΟΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί για την εργασιακή ένταξη των ψυχικά ασθενών) πριν τρία χρόνια. Μέσα από αυτή την αρχική επικοινωνία γεννήθηκε η συνεργασία της ΟΣΦΕ με την Τράπεζα Καρδίτσας, η δράση με την ΠΟΚΟΙΣΠΕ για την δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού στην Καλαμάτα, καθώς και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης συνεταιρισμών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το οποίο ήδη προχωρά στον τρίτο κύκλο του, όπως επίσης και ενέργειες για την προώθηση κοινών αιτημάτων του συνεταιριστικού τομέα στην πολιτική ηγεσία της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ως συνέχεια όλων των παραπάνω ήρθε η πλέον πρόσφατη κοινή δράση μας που είναι η παραγωγή κοινού οπτικοακουστικού υλικού το οποίο θα προβληθεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει το κοινό που δεν γνωρίζει τους συνεταιρισμούς, να τους γνωρίσει και το κοινό που ήδη τους γνωρίζει και πιθανά να έχει αρνητική εικόνα να τροποποιήσει την αντίληψη του αυτή. Ταυτόχρονα όλο αυτό στοχεύει και στην εμβάθυνση της συνεργασίας όλων των κλάδων του συνεταιριστικού κινήματος ώστε μέσα από αυτή την εμβάθυνση της συνεργασίας να ισχυροποιηθούμε πολιτικά και οικονομικά».

Όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης αυτή η τελευταία δράση υλοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία της ΟΣΦΕ. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε το πρώτο από τα τρία βίντεο που ετοιμάζονται και το επόμενο διάστημα θα βγουν στον αέρα τα άλλα δύο. Ενώ για το πρώτο βίντεο που ήδη κυκλοφορεί το κεντρικό μήνυμα είναι το ότι οι συνεταιρισμοί είναι παρόντες και αποτελούν μία ανερχόμενη οικονομική δύναμη, το δεύτερο βίντεο θα εξηγεί στο κοινό τι είναι ένας συνεταιρισμός και το τρίτο θα μιλά για τις αξίες και τις αρχές του συνεταιριστικού κινήματος.

Για την ΟΣΦΕ το κέρδος που θα προκύψει από αυτήν την εκστρατεία είναι ότι «θα ισχυροποιήσει την εικόνα γενικά των συνεταιρισμών επομένως και την εικόνα των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών στο άμεσο κοινό μας που είναι οι φαρμακοποιοί».

Δείτε εδώ το βίντεο.

Σύντομο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κατάρτισης για τις σύγχρονες τάσεις στη Διοίκηση των Συνεταιρισμών» – 3ος κύκλος

Όπως προαναφέρθηκε μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου και δεύτερου κύκλου του σύντομου μεταπτυχιακού προγράμματος κατάρτισης «Σύγχρονες Τάσεις στη Διοίκηση των Συνεταιρισμών» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΟΣΦΕ, ήδη ξεκίνησαν οι εγγραφές για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τον τρίτο κύκλο του προγράμματος που διαρκεί 4 μήνες.

Φαρμακοποιοί αλλά και απόφοιτοι άλλων τμημάτων και σχολών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο πρόγραμμα κατάρτισης «Σύγχρονες Τάσεις στη Διοίκηση των Συνεταιρισμών» από τις 4 Σεπτεμβρίου έως και 29 Σεπτεμβρίου 2024 μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του προγράμματος «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη γνωριμία με τους συνεταιρισμούς, μια από τις σημαντικότερες μορφές συλλογικής δράσης, οικονομικής και ταυτόχρονα κοινωνικής, με σημαντικό θετικό πρόσημο για τα μέλη που συμμετέχουν στους συνεταιρισμούς αλλά και για τις τοπικές κοινότητες.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, απαραίτητων τόσο για τη κατανόηση της λειτουργίας των συνεταιρισμών όσο και για την ενεργή συμμετοχή σε αυτούς, ως απλά μέλη, ως αιρετοί ή ως στελέχη».

Παρακολουθώντας το ένας φαρμακοποιός αποκτά με λίγα λόγια βασικές γνώσεις για το πως μπορεί να συμμετέχει αποτελεσματικά σε έναν συνεταιρισμό ή ακόμη και στο πως μπορεί να ιδρύσει έναν συνεταιρισμό.

Τους δύο πρώτους κύκλους παρακολούθησαν, όπως ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης περίπου 50 άτομα. Στον πρώτο κύκλο οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν φαρμακοποιοί ενώ στο δεύτερο κύκλο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προερχόταν από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. 

Exit mobile version