Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος δηλώνει ουσιαστικά την αντίθεσή της με αυτό που ζητούν οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των φαρμακαποθηκών των συνεταιρισμένων φαρμακοποιών που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του χώρου του χονδρεμπορίου φαρμάκων στη χώρα μας  δεν επιθυμεί την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών των ελλειπτικών φαρμάκων για τα οποία η Πολιτεία έχει επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών, σε αντίθεση με ό,τι ζήτησε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) –το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών – όταν σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Υπ. Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει άμεσα  άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευασμάτων για τα οποία δεν υφίσταται, όπως υποστήριξε η ΠΣΦ, κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά.   

Η τοποθέτηση αυτή της ΟΣΦΕ ουσιαστικά εκθέτει τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες για το κατά πόσο οι ισχυρισμοί που διατύπωσαν για τις αιτίες του προβλήματος των ελλείψεων – ότι δηλαδή φταίνε δύο και μόνο παράγοντες, ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και τα προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες, – είναι πράγματι στην κατεύθυνση προς το να βρεθεί κάποια λύση για το πρόβλημα, από τη στιγμή μάλιστα που έβγαλαν «εκτός κάδρου» το θέμα της ευθύνης που χρόνια τώρα ακούγεται ότι έχει και ο χώρος των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων.

Η ΟΣΦΕ αντίθετα –έστω κι έμμεσα- με την ανακοίνωσή της θέτει αυτό το ζήτημα, αφού μεταξύ των άλλων εκτιμά ότι η άρση του μέτρου της απαγόρευσης των εξαγωγών που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας «θα οδηγήσει σε αντιστροφή των θετικών αποτελεσμάτων που έως σήμερα έχουν επιτευχθεί με “εξαφάνιση” των κωδικών φαρμάκων που σήμερα φαίνεται να ομαλοποιείται η διάθεση τους από τα φαρμακεία». Αν και σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πολυδιάστατο και μπορεί να αμβλυνθεί μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών η ΟΣΦΕ –έχοντας καταθέσει δημόσια εδώ και πάνω από ένα χρόνο συγκεκριμένες προτάσεις- ξεχωρίζει τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης αποθεμάτων και κινήσεων στη φαρμακευτική αλυσίδα, κάτι που βεβαίως σημαίνει χωρίς αμφιβολία ότι για τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών αυτό είναι σημείο που εξακολουθεί να είναι προβληματικό.

Βεβαίως ο ΠΣΦ έριξε βέλη κατά συνεταιρισμών – μελών της ΟΣΦΕ, όμως η προειδοποίηση από πλευράς της τελευταίας ότι η άρση απαγόρευσης των εξαγωγών που ζήτησε ο ΠΣΦ θα οδηγήσει σε αντιστροφή των θετικών αποτελεσμάτων που έως σήμερα έχουν επιτευχθεί με «εξαφάνιση» των κωδικών φαρμάκων που σήμερα φαίνεται να ομαλοποιείται η διάθεση τους από τα φαρμακεία, σημαίνει –εφόσον ο ΠΣΦ δεν έκανε καθόλου λόγο για το χώρο του, των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών- ότι το πρόβλημα με την έκτασή του δεν θα ήταν λογικό να έχει να κάνει μόνο με τις δύο συγκεκριμένες συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αλλά αφορά γενικότερα το χώρο των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών.

Μπορεί κανείς να δεχτεί ως κάτι λογικό η ΟΣΦΕ να έβγαζε μία ανακοίνωση, όπου δεν κάνει λόγο για τις δύο φαρμακαποθήκες – μέλη της αλλά αυτοεκτίθεται με τέτοιο τρόπο εκφράζοντας την αντίθεσή της σε σχέση με ό,τι ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων όταν ο τελευταίος δεν βλέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα στο χώρο που εκπροσωπεί;

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΦΕ αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις που έγιναν σε δημόσιο επίπεδο αναφορικά με το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, θα θέλαμε να τονίσουμε εμφατικά πως:

– Η αποστολή των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών είναι ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών της Πατρίδας μας και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των αναγκών της Δημόσιας Υγείας (όπως αυτό ορίζεται από την εγχώρια νομοθεσία και διασφαλίζεται στην πράξη από το ότι οι συνεταιρισμοί ελέγχονται δημοκρατικά από τους φαρμακοποιούς με φαρμακείο).

– Η πολιτική επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων για τα οποία έχει απαγορευθεί το παράλληλο εμπόριο οδηγεί σταδιακά σε εξομάλυνση της φαρμακευτικής αγοράς, με λιγότερα προβλήματα να εμφανίζονται σε επίπεδο χονδρεμπορίου αναφορικά με την επάρκεια κωδικών, με διευκόλυνση της εργασίας των φαρμακοποιών της κοινότητας στην καθημερινότητα τους και κυρίως με ικανοποιητικότερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και μικρότερη ταλαιπωρία τους (πάντα αναφερόμενοι σε κωδικούς φαρμάκων των οποίων απαγορεύτηκε το παράλληλο εμπόριο και όχι σε κωδικούς φαρμάκων των οποίων η έλλειψη προκύπτει από προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, σε υποεφοδιασμό της αγοράς από τους ΚΑΚ ή σε άλλη αιτία).

– Η άρση του μέτρου θα οδηγήσει σε αντιστροφή των θετικών αποτελεσμάτων που έως σήμερα έχουν επιτευχθεί με «εξαφάνιση» των κωδικών φαρμάκων που σήμερα φαίνεται να ομαλοποιείται η διάθεση τους από τα φαρμακεία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα τρία ανωτέρω σημεία παροτρύνουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

– να επιμείνει στην πολιτική της για περιορισμό του προβλήματος των ελλείψεων μέσω της απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου για τους απαραίτητους κωδικούς φαρμάκων.

– να επιταχύνει την δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης αποθεμάτων και κινήσεων στην φαρμακευτική αλυσίδα (έργο το οποίο πέρα από τα προφανή οφέλη, θα προστατέψει το μέτρο της απαγόρευσης).

Τέλος, η Ομοσπονδία επανειλημμένα έχει διατυπώσει πως το πρόβλημα των ελλείψεων μπορεί να αμβλυνθεί μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών και προς τούτο έχει καταθέσει τις προτάσεις της (drug-shortages.gr) τόσο στην πρώην όσο και στην παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και για τις προτάσεις αυτές αναμένει απαντήσεις, αποδοχής ή τεκμηριωμένης απόρριψης τους».

Το κουβάρι των ευθυνών σιγά – σιγά θα ξετυλιχτεί για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει καταστεί καρκίνωμα παραμένοντας ουσιαστικά ανέγγιχτο ταλαιπωρώντας φαρμακοποιούς και ασθενείς. 

Share.
Exit mobile version