Οι αυξήσεις των τιμών για 1242 κωδικούς φαρμακευτικών σκευασμάτων που αποφάσισε και ανακοίνωσε την Τρίτη 30 Ιουλίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έγιναν αντικείμενο κριτικής με κάποιους να τις θεωρούν επιβάρυνση για την τσέπη των ασθενών, κάποιους να τις θεωρούν αναγκαίες για να μην υποστούν οι ασθενείς μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Ο κ. Αθανάσιος Αλειφτήρας, Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην πρωινή εκπομπή «Συνδέσεις» τάχθηκε υπέρ του μέτρου της αύξησης των τιμών εξηγώντας τους λόγους για την τοποθέτησή του αυτή.  

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 849 σκευάσματα -με την αύξηση για 700 κωδικούς να είναι πάνω από 10%, για 570 σκευάσματα πάνω από 20% και για 100 σκευάσματα πάνω από 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα το 448%- ο κ. Αλειφτήρας ουσιαστικά προσπάθησε να δώσει μία εξήγηση για ποιο λόγο οι αριθμοί αυτοί λένε τη μισή αλήθεια.

«Αυτό που είδαμε στην τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΦ είναι ότι εν πολλοίς είναι φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή τα οποία έχουμε δει ότι όταν βρίσκονται σε τόσο χαμηλή τιμή συνήθως οι εταιρείες τα θεωρούν ασύμφορα με αποτέλεσμα να τα καταργούν, να τα αποσύρουν από την αγορά. Έχουμε διάφορα παραδείγματα κι αναγκάζεται μετά το κράτος μέσω του ΙΦΕΤ (σ.σ. Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) να τα εισάγει σε πολλαπλάσια τιμή. Αυτή η αύξηση της τιμής βοηθάει στο να μην καταργηθούν αυτά τα φάρμακα. Η αύξηση στη συμμετοχή θα είναι μικρή γιατί μιλάμε για πολύ φθηνά φάρμακα. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα είχαν κόστος της τάξεως των 2,3, 4 ευρώ».

Και συνέχισε ότι το να πάρει μία αύξηση ένα τέτοιο φάρμακο και για παράδειγμα από τα 4 ευρώ να πάει στα 6 ευρώ εάν βάλουμε στο 25% τη συμμετοχή του ασθενούς, η αύξηση που θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του θα είναι στο μισό ευρώ. Αυτή ωστόσο η αύξηση θα επιτρέψει το φάρμακο αυτό να εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμο στον ασθενή και να μην αποσυρθεί από την αγορά.

Εξήγησε ότι ακόμη και στα 15 ευρώ να πήγαινε ένα τέτοιο φάρμακο πάλι κέρδος θα υπήρχε για τον ασθενή γιατί ακριβώς δεν θα ταλαιπωρείτο για να το βρει και δεν θα περιμέναν όλοι από το ΙΦΕΤ να ψάξει να το εισάγει από το εξωτερικό σε πολλαπλάσιες τιμές.

«Μία τέτοια αύξηση είναι πάντα καλή εφόσον μιλάμε για τα πολύ φθηνά φάρμακα», όπως είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του, με το σκεπτικό βεβαίως ότι τα φάρμακα αυτά κινδυνεύουν με απόσυρση από τις παρασκευάστριες εταιρείες από τη στιγμή που η πώλησή τους σε τόσο χαμηλές τιμές είναι ασύμφορη κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αφενός δεν θα μπορεί πλέον κάποιος να το βρίσκει, αφετέρου ότι αυτός που έχει ανάγκη ένα τέτοιας κατηγορίας φάρμακο για τη θεραπεία του θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να βάλει έτσι κι αλλιώς το χέρι βαθύτερα στην τσέπη του για να πάρει το ακριβότερο φάρμακο που θα έρθει στην ελληνική αγορά για να καλύψει την έλλειψη λόγω της απόσυρσής του.   

Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση ώστε να αλλάξουν άμεσα οι τιμές παραγωγού για τα σκευάσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ με τις αυξήσεις των τιμών να τίθενται σε ισχύ στα ράφια των φαρμακείων τον Σεπτέμβριο.

Share.
Exit mobile version