Τι είναι η Neuralink;
Η Neuralink είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016 από τον Elon Musk με στόχο τη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστές μέσω καινοτόμων νευροτεχνολογιών. Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθούν εμφυτεύματα, γνωστά ως «νέυρο-εμφυτεύματα», που θα επιτρέπουν σε ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με ηλεκτρονικές συσκευές απευθείας μέσω του εγκεφάλου τους.
Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει σε διάφορους τομείς, όπως η θεραπεία νευρολογικών ασθενειών, η αποκατάσταση κινητικών δεξιοτήτων και η ενίσχυση γνωστικών ικανοτήτων.
Τα πειράματα της Neuralink σε ζώα
Η Neuralink έχει προχωρήσει σε διάφορα πειράματα και δοκιμές, κυρίως σε ζώα για τις οποίες έχει κατηγορηθεί από φιλοζωικές οργανώσεις όπως η PETA η οποία έχει κατηγορήσει για κακοποίηση ζώων την Neoralink αφού σύμφωνα με πηροφορίες, αρκετά ζώα έχουν βασανιστεί ή θανατωθεί κατά τη διάρκεια ή μετά τα πειράματα.
Στα δοκιμές της Neuralink έχουν χρησιμοποιηθεί χιμπατζήδεςβάζοντάς τουςεμφυτεύματα για να μπορέσουν να ελέγχουν ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτές οι δοκιμές δείχνουν την ικανότητα του εμφυτεύματος να καταγράφει και να ερμηνεύει τα εγκεφαλικά σήματα.
Παρόμοια πειράματα έχουν διενεργηθεί και σε σκύλους, με σκοπό την ανάπτυξη εμφυτευμάτων που θα παρέχουν βοήθεια σε ζώα με κινητικά προβλήματα, ενώ η εταιρεία στοχεύει να προχωρήσει και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των εμφυτευμάτων.
Πρώτες δοκιμές και συμπεράσματα
Έως τώρα, η Neuralink έχει αποδείξει την ικανότητα της να καταγράφει εγκεφαλικά σήματα με μεγάλη ακρίβεια. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ζωής για άτομα με νευρολογικά προβλήματα. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι ακόμα σε προγενέστερο στάδιο και η έκβασή τους παραμένει άγνωστη ενώ ηθικά διλήμματα σε σχέση με αυτού του είδους την τεχνολογία, τον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και η ασφάλεια τέτοιου είδους εμφυτευμάτων για τον άνθρωπο, αποτελούν μείζονα ζητήματα.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου(;)
Είναι πολλά τα ερωτήματα που αναπτύσσονται μαζί με την τεχνολογία. Από τη μία τα θετικά που υπόσχονται αυτού του τύπου οι επιστημονικές ανακαλύψεις, μπορεί να αποτελούν λύσεις για ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα μετά από εγκεφαλικά ή ατυχήματα, ενώ ο συνδυασμός της νευροτεχνολογίας με άλλες θεραπείες για ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη, υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς τους ανθρώπους. Το ίδιο και για την αντιμετώπιση ασθενών με Alzheimer και συναφών παθήσεων.
Ωστόσο, τα ethics πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα, κρύβουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση στην τεχνολογία, ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο και άλλα διλήμματα, όπου οι ρυθμιστικές διαδιακασίες που μπορεί να αναπτυχθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα διασφαλίσουν την χρήση της τεχνολογίας με ηθικό τρόπο.
Ρελάνς από την Κίνα στα τσιπ εγκεφάλου
Σήμερα, το Κινέζικο Ινστιτούτο Ερευνών Εγκεφάλου, το οποίο βρίσκεται στο Πεκίνο, και η NeuCyber Neurotech (Beijing) Co. Ltd. φιλοξενεί μια έκθεση που παρουσιάζει τα τσιπ εγκεφάλου που έχουν δημιουργήσει στο Φόρουμ Zhongguancun στην περιοχή Haidian.
Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι αυτή η συνεργασία αυτή μεταξύ του Κινεζικού ερευνητικού Ινστιτούτου και της τεχνολογικής εταιρείας έχει στόχο έως το τέλος της χρονιάς να εμφυτεύσει σε 13 ανθρώπους τσιπ εγκεφάλου.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να «προσπερνά» στις εξελίξεις την εταιρεία του Elon Musk πηγαίνοντας στο επόμενο βήμα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία άλλη λεπτομερής ανακοίνωση για το πως θα προχωρήσουν στην εμφύτευση, με ποια μέθοδο και για ποιο σκοπό.