Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού HMPV στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ιός εντοπίστηκε σε άνδρα ασθενή, 71 ετών, η κόρη του οποίου ταξίδεψε στην Κίνα τα Χριστούγεννα για διακοπές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα. Αρχικά, ο άνδρας είχε μεταβεί σε ιδιωτική κλινική, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο στις 3/1 να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Το τεστ PCR, στο οποίο υπεβλήθη το περασμένο Σάββατο, έδειξε ότι είναι θετικός στον ιό HMPV.

Αμέσως, ο ασθενής μεταφέρθηκε σε απομόνωση, καθώς, μέχρι τότε, βρισκόταν σε θάλαμο με άλλους δύο ασθενείς. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης του κρούσματος.

Όπως έχει αναφερθεί, η κατάσταση της υγείας του 71χρονου επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στη Β΄ Πνευμονολογική Κλινική.

Αρνητική τελικά στον ιό η σύζυγος του ασθενή

Αρνητική φέρεται να είναι τελικά στον μεταπνευμονοϊό η σύζυγος του 71χρονου, που βρέθηκε θετικός στον HMPV και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

O EΟΔΥ με ανακοίνωσή του έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτού του κρούσματος σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα» τονίζοντας παράλληλα ότι «με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό».

Η 60χρονη νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το νοσοκομείο, υποβλήθηκε στις εργαστηριακές εξετάσεις και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το μεταπνευμονοϊό.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV)

Είναι ένας ιός του αναπνευστικού που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.

Αν και, συνήθως, προκαλεί ήπια συμπτώματα, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, σε βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά το 2001, μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία για τον HMPV, με την αντιμετώπιση να εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ξεκίνησαν πιλοτικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της πνευμονίας αγνώστου προέλευσης, με στόχο την έγκαιρη διαχείριση των περιστατικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει κηρύξει την κατάσταση ως υγειονομική έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, γειτονικές χώρες όπως η Καμπότζη και η Ταϊβάν παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη αναφέρει μερικά περιστατικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΟΔΥ

Share.
Exit mobile version