Ένα νέο τοπίο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μέχρι το Πάσχα, με ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και μικρότερες αναμονές υποσχέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας έγιναν λίγες ώρες μετά την κραυγή αγωνίας των 258 γιατρών του Λαϊκού νοσοκομείου οι οποίοι κατήγγειλαν ότι με το νέο σύστημα εφημέρευσης η κατάσταση στο Λαϊκό νοσοκομείο έχει επιδεινωθεί δραματικά και ζήτησαν να αποσυρθεί άμεσα το επίμαχο ΦΕΚ που άλλαξε τον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη για να αλλάξει τη σημερινή εικόνα με τις τεράστιες αναμονές που φτάνουν μέχρι και τις 10 ώρες θα κινηθεί πάνω σε πέντε συγκεκριμένους άξονες. Πρώτος, είναι η ενίσχυση του προσωπικού με ειδικές προσλήψεις για τα ΤΕΠ οι οποίες έχουν δρομολογηθεί. Δεύτερος, είναι οι κτιριακές ανακαινίσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη σε 93 νοσοκομεία και 158 Κέντρα Υγείας, τρίτος η ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που γίνεται κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τέταρτος οι οργανωτικές αλλαγές. Μία από αυτές είναι ο νέος τρόπος της συνεφημέρευσης ανέφερε στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο πέμπτος άξονας, είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης σύντομα -σε συνεργασία με την Ένωση των Ακτινολόγων – θα βγει υπουργική απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται η εξ αποστάσεως διάγνωση των απεικονιστικών εξετάσεων. Εξηγώντας τους λόγους που προκαλούν τις σημερινές πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ των νοσοκομείων ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην έλλειψη τραυματιοφορέων αλλά και στις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων. Όσον αφορά τις ελλείψεις τραυματιοφορέων είπε ότι τα κενά θα καλυφθούν με την πρόσληψη 500 επιπλέον τραυματιοφορέων για τα μεγάλα νοσοκομεία και τα μεγάλα ΤΕΠ μέσω της ΔΥΠΑ, στις αρχές του 2025.

«Ο στόχος μου είναι από το Πάσχα και μετά περίπου να μπορεί ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής μου να λέει, ναι, περιμένουμε πια στα νοσοκομεία λιγότερο από ό,τι περιμέναμε. Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 6 ώρες μέση αναμονή ή 5 ώρες, θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε και η αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας με τον Παύλο Πολάκη για τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η δαπάνη στα νοσοκομεία έχει εκτιναχθεί: «Σας αφήσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 570 εκατομμύρια και την πήγατε στο 1,36 δισ. Αν έχει συμβεί αυτό, τινάξατε την μπάνκα στον αέρα», τόνισε ο κ. Πολάκης, σημειώνοντας πως επιστρέφουμε έτσι στα επίπεδα του 2007, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο.

Ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε ακόμα ότι από το 1 δισ. ευρώ που θα πάνε στο χώρο της Υγείας από το Ταμείο ανάκαμψης προβλέφθηκαν μόνο 50 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων το 2024, θα κλείσει 10 εκατομμύρια κάτω από το 2023. «Αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι κανονικά η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξάνεται συν τω χρόνω, όσο ο πληθυσμός μας γηράσκει και οι υπηρεσίες υγείας αυξάνονται και τα νέα φάρμακα μπαίνουν σε χρήση», ανέφερε. Σημείωσε ακόμα ότι τα ληξιπρόθεσμα δεν είναι 1,2 και 1,3 δισ. που συχνά διαβάζετε και πρόσθεσε ότι με τον καταλογισμό του clawback που θα γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα θα είναι κάτω από τα 500 εκατομμύρια. 

Share.
Exit mobile version