Η αστάθεια στους ηλικιωμένους μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές που επέρχονται με την ηλικία, αλλά επίσης μπορεί να συνδέεται με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια τους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους και να αποφύγουν κάποια πτώση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους.

Χρήσιμες συμβουλές :

  1. Αναζητήστε ιατρική Αξιολόγηση: Σημαντικό είναι σε πρώτη φάση να επισκεφτείτε τον ιατρό για μια πλήρη αξιολόγηση της υγείας σας. Ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει τυχόν υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα που ενδέχεται να συντελούν στην αστάθεια.
  2. Εκτίμηση Κινδύνου Πτώσης: Η αστάθεια συχνά συνδέεται με τον κίνδυνο πτώσης. Ελέγξτε το χώρο για ενδεχόμενους κίνδυνους που μπορεί να προκαλέσουν πτώση (όπως χαλάκια που γλιστρούν, εμπόδια κ.λπ.) και εξετάστε το πώς μπορείτε να τους αποφύγετε.
  3. Φυσική Άσκηση: Η σωστή φυσική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη, την ισορροπία και την ευλυγισία, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των ατυχημάτων από πτώσεις.
  4. Διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της δύναμης και της ενέργειας σας.
  5. Φαρμακευτική αγωγή: Εάν λαμβάνετε φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι τα παίρνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό και διαβάζετε τις οδηγίες.
  6. Έλεγχος Όρασης και Ακοής: Ελέγξτε την όρασή και την ακοή σας στο γιατρό και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα που θα σας προτείνει αν χρειαστεί.
  7. Διατηρείτε επαφές: Διατηρήστε στενή επαφή με τον οικογενειακό ιατρό, την οικογένεια και τους φίλους σας. Η κοινωνική στήριξη είναι σημαντική.
  8. Βοηθήματα Κινητικότητας: Συζητήστε με τον ιατρό σας για τη χρήση βοηθημάτων κινητικότητας όπως Πι, μπαστούνια ή αναπηρικές καρέκλες.
  9. Κάντε τις αναγκαίες αλλαγές στο Σπίτι: Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να έχετε ορισμένες αλλαγές στο σπίτι σας για να το καταστήσετε πιο ασφαλές και εύκολο στη διαμονή. Π.χ. μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη διαρρύθμιση των επίπλων ώστε να μην σας εμποδίζουν στην κίνηση, να βάλετε αντιολισθητικά αυτοκόλλητα στα σκαλιά, να στερεώσετε καλύτερα τα χαλιά με αυτοκόλλητα κτλ
  10. Επίσκεψη σε ειδικό: Σε περίπτωση αστάθειας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα παραπάνω μέτρα, συζητήστε με ειδικούς όπως φυσιοθεραπευτή ή γιατρό για περαιτέρω στήριξη.
Share.
Exit mobile version