Η θεραπεία της κατάθλιψης θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της μνήμης στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ηλικία κάτω των 55 ετών μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του University College του Λονδίνου (UCL).

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μια ανάλυση δεδομένων της English Longitudinal Study of Ageing, μια μελέτης ετών κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια κάθε δύο χρόνια. Η ερευνητική ομάδα του UCL συνέλεξε δεδομένα 16 ετών από σχεδόν 8.300 ενήλικες που είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της κακής μνήμης μειώνεται αμφίδρομα, με τα καταθλιπτικά συμπτώματα να προηγούνται της μείωσης της μνήμης και η μείωση της μνήμης να συνδέεται με τα επακόλουθα καταθλιπτικά συμπτώματα», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Dorina Cadar του University College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατάθλιψη διαταράσσει την ισορροπία της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και διαταράσσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επιδιορθώνει και να αναδιοργανώνει ζωτικές συνδέσεις.

Τα προβλήματα μνήμης μπορεί επίσης να συνδέονται με την τάση της κατάθλιψης να “μηρυκάζει” μέσα από επαναλαμβανόμενες σκέψεις για ορισμένα πράγματα ή μέσα από την παραμονή σε αρνητικά συναισθήματα.

Η Dr. Cadar, η οποία είναι ερευνήτρια στον τομέα της άνοιας στο UCL, πιστεύει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μάχες με την κατάθλιψη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι κρίσιμος για το σχηματισμό και την ανάκτηση της μνήμης», εξήγησε. Το χρόνιο στρες και τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – που σχετίζονται με την κατάθλιψη μπορούν να βλάψουν τους νευρώνες σε αυτές τις περιοχές», εξηγεί η Dr. Cadar.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των αλλαγών στη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αυξανόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η απώλεια μνήμης και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της καταθλιπτικής λειτουργίας.

Σε αντίθεση με το εύρημα ότι η μνήμη και η κατάθλιψη είναι στενά αλληλένδετες, η έρευνα δεν έδειξε ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και ενός άλλου δείκτη υγείας του εγκεφάλου, αυτό της λεκτικής ευχέρειας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open: jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819831

Πηγή: JAMA Network Open

Share.
Exit mobile version